Uutiset

Tarkastusvirhe voi viedä opiskelupaikan oikeustieteellisestä saaneilta, rannalle jäänyt voi päästä sisään – Valintakokeen ongelmaan havahduttiin Jodel-keskustelualustalla

Tarkastusvirhe koskee oikeustieteellisen pääsykokeen automaattista optista tarkastusta.
Oikeustiedettä voi opiskella Suomessa Helsigin, Turun, Lapin ja Itä-Suomen yliopistoissa. Virhe koskee kaikkien koulujen hakijoita. Kuva: Joel Maisalmi
Oikeustiedettä voi opiskella Suomessa Helsigin, Turun, Lapin ja Itä-Suomen yliopistoissa. Virhe koskee kaikkien koulujen hakijoita. Kuva: Joel Maisalmi

Osa oikeustieteelliseen kevään pääsykokeissa päässeistä saattaa menettää jo saamansa opiskelupaikan kokeiden tarkastuksessa tapahtuneiden virheiden vuoksi.

Virhe koskee pääsykokeiden tarkastusta kaikissa Suomen neljässä oikeustieteellisessä tiedekunnassa. Niihin haetaan oikeustieteen yhteisvalinnassa.

Valintakokeen pisteytyksen virhe on havaittu yliopistojen tiedotteen mukaan kokeen toista vaihetta.

Siinä hakijoille on kirjattu virheellisesti miinuspisteitä monivalintatehtävissä, johon on vastattu rastittamalla esimerkiksi kyllä- tai ei-vastaus.

Tarkastusvirhe on tapahtunut automaattisessa optisessa tarkastuksessa.

Oikeustiedettä opetetaan Suomessa Helsingin, Turun, Lapin ja Itä-Suomen yliopistoissa.

Vaikutuksia voi olla 620 hakijalle

Virhe korjataan oikaisemalla opiskelijavalintapäätöstä, yliopistot tiedottavat.

Käytännössä osa hakijoista, jotka eivät päässeet yliopistoon, voi uuden tarkastuksen jälkeen saada opiskelupaikan. Paikan jo saanut taas voi menettää sen.

Virhe koskee suurta osaa kokeen toiseen vaiheeseen osallistuneista. Yhteensä oikeustieteellisen valintakokeen toiseen vaiheeseen osallistui 620 hakijaa.

Kaikkia valintakokeen toiseen vaiheeseen osallistuneita on yliopistojen mukaan tiedotettu asiasta sähköpostitse. Virhe ei edellytä toimia hakijoilta, yliopistot kertovat.

Yliopistot kertovat asiasta tarkemmin ensi maanantaina.

Tieto tuli Jodel-somesta

Yliopistot havahtuivat ongelmaan sosiaalisen median alustalla Jodelissa käytyjen keskustelujen perusteella.

Jodel on anonyymi keskustelualusta, jossa keskustelua käydään erilaisten aihetunnisteiden ympärillä.

Itä-Suomen yliopiston akateeminen rehtori ja ympäristöoikeuden professori Tapio Määttä kertoi Twitterissä, että yliopisto alkoi selvittää virhettä sen jälkeen, kun Määttä oli itse huomannut laskuvirheestä käydyn keskustelun Jodel-alustalla torstaina aamupäivällä.

Jodel-keskusteluissa virheellisen tarkastuksen olivat havainneet ilmeisesti hakijat itse.

Uusimmat

Fingerpori

comic