Uutiset

Tarkkailuryhmä: Kenian vaalien lainvoimaisuutta ei voi varmistaa, Odingasta tulos on "häpeä"

Vaikka istuva presidentti Uhuru Kenyatta julistettiin maanantaina Kenian vaalivoittajaksi, tuloksesta on kuultu maassa voimakkaita soraääniä.

Paikallinen vaalitarkkailuryhmä Elog sanoi keskiviikkona, ettei pysty varmistamaan, että viime viikon torstaina käydyt vaalit olisivat olleet vapaat, reilut ja luotettavat tai maan korkeimman oikeuden linjauksen mukaiset, raportoi kenialainen Daily Nation -lehti.

Ongelmia oli esimerkiksi äänestäjärekisterissä, joka julkaistiin myöhässä, vain päivä ennen vaalipäivää.

-Kenian vaalikomissio ei suosituksista huolimatta käynyt rekisteriä läpi. Se jäi puutteelliseksi, sanoi vaalitarkkailuryhmän puheenjohtaja Regina Opondo.

Kenian oppositiojohtaja
Raila Odinga ei ottanut kantaa tuloksen laillisuuteen, mutta nimitti tulosta tiistaisessa lehdistötilaisuudessaan ”häpeälliseksi”.

-Vaalitulos ei saa jäädä voimaan. Se tekisi pilkkaa vaalijärjestelmästä ja voisi merkitä hallintoinstituution loppua Keniassa. Se tuhoaisi yleisön luottamuksen äänestämiseen, hän sanoi.

Odinga vetäytyi uusintavaalien ehdokkuudesta sen jälkeen, kun hänen vaatimuksiinsa maan vaalikomission henkilövaihdoksista ei suostuttu. Hän oli myös kehottanut kannattajiaan boikotoimaan vaalia.

Kenyatta julistettiin presidentinvaalien voittajaksi maanantaina murskatuloksella. Hän sai 98 prosenttia äänistä, joskin alle 39 prosenttia äänioikeutetuista äänesti.

Kenyatta julistettiin voittajaksi myös elokuussa pidetyissä vaaleissa, joiden tuloksen maan korkein oikeus mitätöi 2,5 viikkoa vaalien jälkeen vilpin takia.

Vaalihuoneistoja ei päästy avaamaan useilla paikkakunnilla maan länsiosissa, jossa Odingalla on vahva kannatus. Maan vaalikomissio ei ole pitänyt tätä ongelmana.

Kenyatta kommentoi tulosta sanomalla, että se on ”kansallinen tahto”.

Kenia on syvästi kahtiajakautunut Kenyattan ja Odingan kannattajiin. Odinga pyrki elokuussa presidentiksi neljättä kertaa.

Viime viikon vaaleissa äänensä antoi 7,6 miljoonaa kenialaista, elokuussa 15 miljoonaa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic