Uutiset

"Tarkoituksena kehittää maanpuolustushenkeä" – Tällainen oli kohutun Lemmenjoen kertausharjoituksen ohjelma

Karjalan lennoston sidosryhmien vapaaehtoiseen kertausharjoitukseen osallistui 33 henkilöä, ja sen hinta ruokailuineen ja matkakustannuksineen oli 9600 euroa.
Kuva: Tomi Kosonen

Julkisuutta saanut Karjalan lennoston vapaaehtoinen kertausharjoitus järjestettiin Lemmenjoella 22.–24. syyskuuta vuonna 2017. Viikonloppuun osallistui sekä Karjalan lennoston henkilöstöä että reserviläisiä, joita kaiken kaikkiaan oli 33 henkilöä.

Käskyn mukaan vapaaehtoisen kertausharjoituksen tarkoituksena oli ”kehittää sidosryhmien maanpuolustushenkeä, perehdyttää henkilöstö lennoston tilanteeseen ja kehitysnäkymiin, sekä kehittää sotilaan perustaitoja ja fyysistä kuntoa erämaaolosuhteissa”. Harjoituksen teemana oli ”valmius ja yhteistyöhön liittyvät asiat”. Sidosryhmän vapaaehtoisen kertausharjoituksen johtajana toimi lennoston silloinen komentaja, eversti Markus Päiviö.

Palvelukseen perjantaina kello seitsemän

Kertausharjoituksen ohjelma alkoi perjantaiaamuna kello seitsemän palvelukseen astumisella, varustamisella, materiaalin kuormaamisella lentokoneeseen, kahveilla ja lentokuljetuksella Kuopion Rissalasta Ivaloon. Ohjelman mukaan Ivalossa tehtiin paikallishankintoja, syötiin lounasta ja käytiin kullankaivajien haudoilla ja porotilalla.

Lemmenjoen majalle saavuttiin ohjelman mukaan kello 16.30, jonka jälkeen purettiin ajoneuvo ja majoituttiin, nostettiin lippu, esittäydyttiin ja tehtiin harjoituksen käskynjako. Kahvin jälkeen oli vuorossa ryhmäytyminen ja kevyt ulkoilu. Saunarakennuksessa kerrottiin ajankohtaista ilmavoimista.

Päivällinen ja illanvietto alkoi kello 20. Ohjelmaan kuului myös palkintojen jako.

Kotiutus sunnuntaina iltapäivällä

Lauantaina herättiin kello 7.30. Käskynjaon jälkeen tehtiin tehtävärasteja lounaaseen saakka. Iltapäivällä ohjelmassa oli veneilyä, patikointia ja suunnistusta tunturiin. Sauna oli tarjolla kello 17 ja päivällinen kello 19. Illanvietto alkoi kello 21.

Myös sunnuntain herätys oli kello 7.30. Varusteiden pakkaamisen lisäksi ohjelmassa oli päätöspuhuttelu, jonka jälkeen lähdettiin paluumatkalle kello 9.30. Lentokuljetus lähti Ivalosta kello 12. Kotiuttaminen oli ohjelmassa kello 14.15.

Harjoitus maksoi ruokailuineen ja linja-autokuljetuksineen yhteensä 9603,49 euroa.

Syytteitä kahdelle ja esiselvitys

Julkisuuteen Lemmenjoen vapaaehtoinen kertausharjoitus tuli, kun sen johtajana toiminut Markus Päiviö sai harjoitukseen liittyen syytteet esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta.

Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Sampo Eskelinen sai syytteen palvelusrikoksesta tai vaihtoehtoisesti tuottamuksellisesta palvelusrikoksesta. Hänen epäillään laiminlyöneen esitutkinnan käynnistämisen Päiviön toiminnasta.

Keskusrikospoliisi kertoi torstaina aloittavansa esiselvityksen Puolustusvoimien komentajan Jarmo Lindbergin toimista tapaukseen liittyen. Esiselvitys koskee hänen menettelyään Karjalan Lennoston komentajan ylempänä kurinpitoesimiehenä Lemmenjoen harjoitukseen liittyvässä asiassa. Esiselvityksessä on tarkoitus selvittää, onko asiassa syytä käynnistää esitutkinta.

Valtakunnansyyttäjänvirastossa aloitettiin harkinta Lindbergiä koskien, kun Lännen Media oli uutisoinut hänen saaneen tietoa kertausharjoituksen tapahtumista alaiseltaan jo syyskuun lopussa vuonna 2017.

Uusimmat

Fingerpori

comic