Uutiset

Tässä kymmenen asiaa, joita kannattaa seurata perussuomalaisten ensimmäisessä puheenjohtajatentissä

Perussuomalaisten puheenjohtajakamppailu pyörähtää lauantaina toden teolla käyntiin, kun puoluetoimisto järjestää Tampereella puolueen historian ensimmäisen puheenjohtajaehdokaskiertuetentin.

Puoluetta 20 vuotta suvereenin ottein johtanut ulkoministeri Timo Soini ei koskaan saanut tehtäväänsä varteenotettavaa haastajaa. Hän luopuu puheenjohtajuudesta puoluekokouksessa 10. kesäkuuta Jyväskylässä.

Soinin perinnöstä kamppailevat vahvimmin kulttuuri- ja eurooppaministeriksi juuri nimitetty kansanedustaja Sampo Terho sekä armottomana maahanmuuttokriitikkona tunnetuksi tullut europarlamentaarikko Jussi Halla-aho. Molemmat ovat helsinkiläisiä.

Muut puheenjohtajaehdokkaat ovat kansanedustaja Leena Meri Hyvinkäältä ja kansanedustaja Veera Ruoho Espoosta sekä valtakunnallisesti tuntemattomat puolueaktiivit Riku Nevanpää Harjavallasta ja Raimo Rautiola Oulusta.

Lauantaina kello 14 alkavaa puheenjohtajatenttiä voi seurata suorana lähetyksenä perussuomalaisten Suomen Uutisten välittämänä nettilinkistä http://qsb.webcast.fi/s/suomenuutiset/suomenuutiset_2017_0506_puheenjohtajapaneeli/

Tässä Lännen Median politiikan toimittajan Aki Taposen ennalta laatima lista asioista, joihin kannattaa tentin aikana kiinnittää huomiota.

1. Saako Timo Soini jatkaa ulkoministerinä?

Soini itse haluaa jatkaa ulkoministerinä myös puheenjohtajavaihdoksen jälkeen. Jussi Halla-aho on aiemmin todennut pitävänsä tällaista järjestelyä outona ja mahdollisesti ongelmallisena. Sampo Terho suhtautuu Soinin jatkoon myönteisesti, mutta on lykännyt ratkaisun asiasta puheenjohtajavaalin jälkeiseen aikaan.

2. Miten Halla-aho johtaisi puoluetta olematta ministeri?

Sampo Terho sanoi jo ennen valintaansa ministeriksi, että puolueen tulevan puheenjohtajan on oltava hallituksessa ja johdettava puoluetta edestä. Jussi Halla-aholla sen sijaan ei ole hinkua ministeriksi. Hän on perustellut tätä muiden puolueiden, etenkin kokoomuksen, vastenmielisyydellä tehdä yhteistyötä hänen kanssaan. Tentissä odotetaan vastausta ainakin siihen, miten Halla-aho johtaisi puoluetta europarlamentista käsin.

3. Jatkaisiko perussuomalaiset hallituksessa vai heitettäisiinkö se oppositioon?

Vaikka Sampo Terho on sanonut, että hallituksessa olo on työkalu eikä itsetarkoitus, hänen odotetaan ilman muuta jatkavan perussuomalaisten hallitustaivalta. Jussi Halla-ahon valinnan taas on ennustettu johtavan pikaisesti siihen, että perussuomalaiset heitetään oppositioon. Miten ehdokkaat itse suhtautuvat näihin ennustuksiin?

4. Uskaltaako Sampo Terho ministerinä puhua EU-kansanäänestyksestä?

Jussi Halla-aho vastustaa Suomen EU-jäsenyyttä, mutta ei ole pitänyt järkevänä kansanäänestyksen järjestämistä siitä nyt, sillä jäsenyyden kannattajat voittaisivat äänestyksen.

Sampo Terho on väläyttänyt mahdollisuutta, että perussuomalaiset ottaisi vuoden 2019 alussa eduskuntavaaliteemaksi kansanäänestyksen vaatimisen Suomen EU-jäsenyydestä. Mutta uskaltaako hän puhua asiasta nyt, kun hän on ministeri, jonka pitää puolustaa Suomen virallista EU-linjaa?

5. Vastaako Jussi Halla-aho lähes kaikkiin kysymyksiin puhumalla maahanmuuttoa vastaan?

Maahanmuuttokriitikko Jussi Halla-ahon valinnan puheenjohtajaksi on väitetty tekevän perussuomalaisista yhden asian liikkeen. Pystyykö Halla-aho tentissä osoittamaan, että hän hallitsee myös muut asiat ja pärjää yleispoliitikkona?

6. Miten ehdokkaat suhtautuvat perussuomalaisten politiikkaan pettyneisiin?

Perussuomalaisia on syytetty siitä, että puolue on hallituksessa syönyt keskeiset vaalilupauksensa. Jussi Halla-ahon mukaan puoluejohdon tulee sanoissa ja teoissa paremmin heijastaa niiden ihmisten huolia ja toiveita, jotka puoluetta äänestivät.

Näkeekö Sampo Terho aihetta terästää puolueen hallituspolitiikkaa?

7. Onko ehdokkaiden suhtautumisessa Nato-jäsenyyteen vivahde-eroja.

Rauhanturvaaja työskennellyt Sampo Terho on sanonut olevansa henkilökohtaisesti Nato-myönteinen. Siviilipalvelustaan katunut Halla-aho on todennut kannattaneensa Suomen Nato-jäsenyyttä ainakin 20 vuotta.

8. Pystyvätkö Leena Meri ja Veera Ruoho puhuttelemaan naisyleisöä?

Perussuomalaiset on julkiselta kuvaltaan miesvoittoinen puolue, joka ei paljon feminismistä perusta. Onko naiskansanedustajilla Leena Meri ja Veera Ruoho keskustelussa mitään jakoa, kun pääehdokkaat ovat miehiä?

9. Pysyvätkö ehdokkaiden kannattajat kurissa?

Perussuomalaiset ovat tulleet tunnetuiksi keskinäisestä riitelystä. Näkyykö tiukaksi ennustettu puheenjohtajakamppailu ylilyönteinä yleisön joukossa, kun tukijoukkoihin kuuluvat ihmiset pääsevät esittämään ehdokkaille kysymyksiä?

10. Onko kenelläkään yhtään Timo Soinin kaltaista huumorintajua tai populistijohtajalta vaadittavaa kykyä kansan villitsemiseen?

Jussi Halla-ahoa pidetään erakkoluonteisena älykkönä. Sampo Terho on ollut hyvin varovainen ja harkitseva ulostuloissaan. Olisiko edes tuntemattomista puheenjohtajaehdokkaista kansan villitsijöiksi?

Yleisölle avoin puheenjohtajatentti järjestetään Tampereella Sokos hotelli Tornin Paja-kongressin Ukko-Pekka-tiloissa Juontajina ja tenttaajina toimivat Aamulehden vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen sekä perussuomalaisten puoluetoimiston työntekijät Matti Putkonen ja Riikka Purra.

Paneeli alkaa lauantaina kello 14.

Seuraavat tentit järjestetään 13.5 Turussa, 20.5. Lappeenrannassa, 28.5. Oulussa ja 4.6. Helsingissä. (Lännen Media – Aki Taponen)

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic