Uutiset

Tästä merkittävästä asiasta kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaat ovat samoilla linjoilla

Kokoomuksen puheenjohtajuudesta kisaava Elina Lepomäki on kaivannut puolueelle selvää visiota ja strategiaa.

Selkeän vision tarjoilee ainakin puolueen puoluehallituksen torstaina hyväksymä ulko- ja turvallisuuspoliittinen linjaus, jossa kokoomus tarkensi Nato-kantaansa. Esitys viedään kokoomuksen kesäkuun puoluekokoukseen.

Puolue on jo vuodesta 2006 lähtien kannattanut Natoon liittymistä, mutta nyt kävi selväksi, että kokoomus haluaa viedä Suomen Natoon jo lähivuosina.

”Nato ei ota uusia jäseniä kriisitilanteessa. Kokoomus katsoo, että Suomen kannattaa hakea Naton jäsenyyttä lähivuosina”, kerrotaan puoluehallituksen hyväksymässä ulko- ja turvallisuuspoliittisessa linjauksessa.

Kokoomuksessa Nato-jäsenyys katsotaan ennaltaehkäiseväksi, Suomen turvallisuutta parantavaksi ja Suomen kansainvälistä asemaa parantavaksi.

”Nato-jäsenyys vahvistaisi Suomen puolustusta, mutta ei korvaisi oman puolustuskyvyn ensisijaisuutta. Jäsenyys ei muuttaisi Suomen maanpuolustuksen perusperiaatteita: koko maan puolustamista ja yleistä asevelvollisuutta.”

Poikkeusta puolueen Nato-linjaan ei tee kukaan puheenjohtajaehdokkaista. Kolmikosta Alexander Stubb, Petteri Orpo ja Lepomäki suhtautuvat myönteisesti Natoon. Heistä vahvimmin Naton puolesta on puhunut Stubb.

Ylen eduskuntavaalikoneessa 2015 kaikki kolme olivat sitä mieltä, että Nato-jäsenyys vahvistaisi Suomen turvallisuuspoliittista asemaa. Näin ehdokkaat kommentoivat vaalikonevastauksiaan:

”Suomi on osa länttä ja olisi ollut hyvä, että olisimme liittyneet Natoon samaan aikaan kuin EU:iin. Meidän pitää miettiä tilanteemme tarkkaan ja huolehtia omasta puolustuskyvystämme eli puolustusmäärärahoja on korotettava. On kuitenkin selvää, että liittoutumattomia emme enää ole ja yksin emme tulevaisuudessa pärjää”, Orpo kirjoitti.

”Se myös vahvistaisi kansainvälistä vaikutusvaltaamme”, Stubb kirjoitti. Stubbin lyhyen vastauksen ymmärtää hyvin, sillä hänen Nato-kantansa ovat olleet selvillä pitkään.

Lepomäki ei kommentoinut sanallisesti myönteistä Nato-vastaustaan.

Natosta puhutaan myös perjantaina alkuillasta Oulussa, josta Lännen Media välittää maakuntalehtien suoran puheenjohtajatentin kello 17.15–18.15.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic