Lounais-Häme Uutiset

Tästä syystä koronarajoituksia tiukennetaan – Virusmuunnos voi olla aiempaa tappavampi, ja leviämisnopeus on 6-8 kertaa suurempi

Hallitus päätti matkustusrajoitusten tiukentamisesta. Taustalla vaikuttaa uusien virusmuunnosten aiheuttama varjo. Britannia on tästä ikävä esimerkki.
Rokotukset tehoavat nykytiedon perusteella tällä hetkellä leviäviin virusmuunnoksiin. Britanniassa on rokotettu noin miljoona ihmistä, mutta virusmuunnoksen vuoksi epidemiatilanne on maassa hyvin vaikea. Ihmisiä rokotetaan jopa kirkoissa, kuten tässä Salisburyn katedraalissa. Kuva: epa08951821
Rokotukset tehoavat nykytiedon perusteella tällä hetkellä leviäviin virusmuunnoksiin. Britanniassa on rokotettu noin miljoona ihmistä, mutta virusmuunnoksen vuoksi epidemiatilanne on maassa hyvin vaikea. Ihmisiä rokotetaan jopa kirkoissa, kuten tässä Salisburyn katedraalissa. Kuva: epa08951821

Hallitus on päättänyt koronarajoitusten tiukentamisesta erityisesti rajoilla. Taustalla vaikuttavat uudet, aiempaa tehokkaammin leviävät virusmuunnokset.

Mutta mistä muunnoksissa on kyse ja mitä niiden leviämispotentiaalista tiedetään?

Virukselle hyödyllinen mutaatio

Pandemian aiheuttaneessa SARS-CoV-2 -viruksessa on viime kuukausina havaittu useita merkittäviä mutaatioita.

Virukset ja varsinkin koronavirukset muuntuvat jatkuvasti. Pandemian näkökulmasta oleellisia ovat muutokset, jotka vaikuttavat viruksen biologisiin ominaisuuksiin.

Usein kyse on siitä, että virus saa perimäaineksessaan tapahtuvissa muutoksissa eli mutaatioissa ominaisuuksia, jotka ovat sille itselleen hyödyllisiä. Virusten lisääntymistahdin vuoksi tällaiset ominaisuudet yleistyvät nopeasti.

Loppuvuonna Britanniassa tunnistettu muunnos on huomattavasti (30-50%) tarttuvampi kuin viruksen aiemmat muunnokset eli variantit.

Korkeampi tarttuvuus johtuu todennäköisesti muutoksista viruksen piikkiproteiinissa. Koronavirus käyttää piikkiproteiinia tunkeutuakseen kohdesoluun.

Virustutkijat käyttävät muunnoksesta tunnistetta B.1.1.7 ja WHO sekä Euroopan tartuntatautikeskus ECDC nimitystä VOC 202012/01.

Arvio: Tappavuus voi olla 30% suurempi

Virusvariantti saattaa aiemmista tiedoista poiketen olla myös edellisiä muunnoksia tappavampi.

Tähän viittaavat Britanniassa tehdyt matemaattiset mallit, joissa on verrattu kuolleisuustilastoja eri virusmuunnosten aiheuttamissa vaikeissa infektioissa.

Asiasta kertoi BBC:n mukaan maan pääministeri Boris Johnson perjantai-iltana.

Tutkijaryhmän alustava arvio on, että muunnoksella on ”realistinen mahdollisuus” olla 30 prosenttia aiempia variantteja tappavampi.

Tilastollisesti tämä tarkoittaisi kolmea lisäkuolemaa tuhatta yli 60-vuotiasta sairastuvaa kohden.

Leviää huomattavasti nopeammin

Suuremman tartuntatehon vuoksi myös muunnoksen aiheuttama epidemia voi levitä erittäin nopeasti.

Euroopan molekyylibiologian laboratorio EMBLn:n mukaan ero tartuntamäärissä voi olla kuukauden aikana 6-8 -kertainen.

Muunnoksen ei ole havaittu aiheuttavan riskiä saada vaikeaoireinen infektio.

Vaikka muunnos ei olisi tappavampi kuin aiemmat, niin voimakkaamman tarttuvuuden vuoksi se voi kuitenkin johtaa suurempiin sairaalapotilaiden tai kuolleiden määrään.

Toistaiseksi ei ole merkkejä siitä, että nykyiset rokotteet eivät tarjoaisi suojaa myös virusmuunnoksilta tai että koronatestit eivät toimisi niiden kohdalla.

Britanniassa epidemiatilanne muuttui virusmuunnoksen myötä nopeasti erittäin vaikeaksi, ja on jo vaarantanut terveydenhuollon kantokyvyn rokotuksista huolimatta. Valtaosa maassa havaituista tartunnoista on tällä hetkellä uuden muunnoksen aiheuttamia.

EU:sta poiketen Britanniassa on päädytty niin sanottuun yhden rokotteen malliin, jossa pyritään aluksi antamaan mahdollisimman monelle yksi rokoteannos. Tehosteannokset annetaan puolestaan selvästi pidemmän ajan kuluttua kuin valmistajien ohjeiden mukaisten 21-28 päivän kuluttua.

Tavoitteena on tarjota mahdollisimman monelle mahdollisimman nopeasti edes jonkinasteinen suoja.

Hillintä entistä vaikeampaa

Toimet, jotka hillitsivät aiempien muunnosten aiheuttamia tartuntoja 90 prosentilla kuukaudessa, hillitsevät EMBL:n mukaan ”brittimuunnoksen” leviämistä vain 20-40 prosentilla.

Siksi epidemian jarruttaminen edellyttää roimasti tiukempia suoja- ja rajoitustoimia kuin aiemmat muunnokset.

Etelä-Afrikassa ja Australiassa on lisäksi havaittu ”omat” virusmuunnokset, joiden tarttuvuus arvioidaan niin ikään aiempia muunnoksia suuremmaksi.

Maanantaina Saksassa raportoitiin vielä uudesta muunnoksesta, joka poikkeaa edellisistä. Tämän mahdollisista uusista ominaisuuksista ei vielä tiedetä.

Suomessa tapaukset lähetelevät sataa

28. joulukuuta THL kertoi ensimmäisen kerran, että uusien virusmuunnosten aiheuttamia tartuntoja on todettu myös Suomessa.

Torstaihin mennessä Suomessa oli todettu yhteensä 86 muuntuneen koronaviruksen aiheuttamaa tapausta. Näistä 80 on Britanniassa ja 6 Etelä-Afrikassa havaittua virustyyppiä.

Uusien nopeasti leviävien koronamuunnosten vuoksi THL on pidentänyt karanteenisuositusta 10 vuorokaudesta 14 vuorokauteen.

Lisäksi THL suosittelee nyt yli kahden metrin turvaväliä muihin ihmisiin. Lähikontakteja tulisi vähentää entisestään.

Päivitetty klo 21.10: Lisätty tieto virusmuunnoksen mahdollisesti aiempia suuremmasta tappavuudesta.

Uusimmat

Fingerpori

comic