Uutiset

"Tätä tuotetta ei pitäisi koskaan joutua valmistamaan" – Wärtsilä ideoinut keinon, jolla asukkaat voitaisiin vedenpaisumuksessa evakuoida rakennuksesta

Sään ääri-ilmiöiden yleistyminen on saanut ideamyllyn liikkeelle. Wärtsilä on ideoinut rakennusten seinään kiinnitettävän pelastusveneen. Yhtiön mukaan tavoitteena ei ole luoda scifi-tunnelmaa, vaan herättää ihmiset todellisuuteen.
Pelastusvene rakennuksille ei ole todellinen tuote, vaikka se voisi olla. Tuote on konseptoitu ja suunniteltu Wärtsilän Ship Design -yksikössä. Wärtsilän havainnekuva.

Viime vuonna Slushissa Wärtsilän osastolla askarreltiin foliohattuja, tänä vuonna yhtiön osastolla pyöri kuvia newyorkilaisten kerrostalojen seinillä roikkuvista pelastusveneistä.

Kyse ei ole vitsistä, vaan huomionhausta. Wärtsilä on kehitellyt idean, jolla rannikon talojen asukkaat voitaisiin hätätilanteessa pelastaa.

– Esittelemme tuotteen, jota ei pitäisi koskaan valmistaa: pelastusvene rakennuksille, yhtiön edustaja Jenita Cresswell kertoo.

Merenpinta nousee Yhdysvaltojen itärannikolla nopeammin kuin muualla maailmassa. Isot kaupungit, esimerkiksi New York voisi siis olla vaarassa.

Jo vuoden 2007 YK:n ilmastonmuutospaneelissa arvioitiin, että vuosisadan loppuun mennessä merenpinta nousisi yli puoli metriä. Viimeaikaisissa ennusteissa arvellaan, että vesi nousisi ilmastonmuutoksen vuoksi metrin verran.

Lähempänä kuin uskotaan

Wärtsilässä mietittiin, mitä tapahtuisi, jos veden pinta nousisi New Yorkissa kolme metriä. Yhtiössä kehiteltiin pelastusvene, joka kiinnitetään kerrostalon seinään. Kuva herättää huomiota ja vaikuttaa jopa koomiselta.

– Pelastusvene on tällä hetkellä pelote tai uhkakuva siitä, mitä voisi tapahtua, jos ilmastonmuutosta ei saada hillittyä, Cresswell sanoo.

Wärtsilä Marine Solutionsin johtaja Roger Holm toteaa, että joku voi olla sitä mieltä, että aika, jolloin talot mahdollisesti tarvitsevat pelastusveneitä, on kaukana.

– Mutta se ei ole. Vesi nousee jo nyt kellareihin.

Toiveissa lisää yhteistyökumppaneita

Wärtsilän energiajohtaja Matti Rautkivi sanoo, että he haluavat tutkia asioita, joihin yksi yritys ei yksin pysty.

– Siksi olemme Slushissa. Etsimme yhteistyökumppaneita.

Holmin mukaan merenkulun kasvihuonepäästöjen määrää täytyy vähentää. Vuoteen 2050 mennessä päästöjen täytyy olla puolet vuoden 2008 tasosta.

– 80 prosenttia maailman tavaroista liikkuu meriteitse. Se on ympäristöystävällisin tapa kuljettaa tavaraa, mutta tehostamisen varaakin on.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti