Uutiset

Tausta: Norjalaisille myydyn DNA:n tarinan alussa on lähes 50 puhelinyhtiötä

Norjalainen tietoliikenneyhtiö Telenor ilmoitti ostavansa 54 prosenttia DNA Oyj:n osakkeista. Telenor tekee sopimukset DNA:n suurimpien osakkeenomistajien Finda Telecoms Oy:n ja PHP Holding Oy:n kanssa. DNA:n juuret yltävät vuoteen 1999. Pörssiin se listautui kolme vuotta sitten.
Älypuhelimet alkoivat olla arkipäivää vuonna 2014: älypuhelinten osuus suomalaisten käyttämistä matkapuhelimista oli 60 prosenttia. Kuva: Tomi Kosonen
Kuva: Tomi Kosonen

DNA aloitti matkapuhelinoperaattorina vuonna 2001. Juuret ovat kuitenkin vuodessa 1999, jolloin Finnet-ryhmän puhelinyhtiöitä laajentamaan perustettiin kolme matkaviestinnän yhteistyöyhtiötä. Konsernin matkaviestinliiketoiminnan yhtiö DNA Finland Oy:n omistajina oli noin 40 suomalaista puhelinyhtiötä. Uuden valtakunnallisen matkapuhelinpalvelun avaamista valmisteltiin vuonna 2000. Verkko avattiin ja DNA-liittymien myynti alkoi helmikuussa 2001.

DNA:n teknisistä kehitysaskeleista löytyy tietoa DNA:n sivuilta: https://corporate.dna.fi/tarina.

Vuonna 2007 DNA ja kuusi puhelinyhtiötä yhdistettiinn ja nykyinen DNA-konserni aloitti toimintansa. Mukaan tulivat Päijät-Hämeen Puhelin, Oulun Puhelin, Lännen Puhelin, Kuopion Puhelin Satakunnan Puhelin ja Lohjan Puhelin.

Vuonna 2010 DNA osti kaapelitelevisio-operaattori Welhon.

Vuonna 2011 alkoi 4G-verkon rakentaminen ja DNA osti yritysasiakkaille tietoliikennepalveluita tarjoavan Forte Netservice Oy:n.

Vuonna 2013 DNA välitti HD-kanavia antenniverkossa ja ostaa Plus TV:n, jolla oli 220 000 asiakastaloutta.

Vuonna 2017 DNA osti tietoliikennepalveluita yrityksille tarjoavan TDC:n Suomen yhtiöt, ja oli mukana perustamassa parempaa kuuluvuusaluetta mobiililaajakaista- ja puhepalveluille Pohjois- ja Itä-Suomessa tavoittelevaa Suomen Yhteisverkkoa.

Vuonna 2015 kaikki liiketoiminnat yhdistettiin yhden brändin alle.

Vuonna 2016 DNA listautui Helsingin pörssiin.

Uusimmat

Fingerpori

comic