Uutiset

Tavallinen ihminen ei joudu Pekka Haaviston lobbausrekisteriin, kun tulee häntä tapaamaan

Presidenttiehdokas Pekka Haavisto (vihr.) lupaa julkistaa nettisivuillaan ensi viikosta alkaen kaikki tämän vuoden tapaamisensa lobbareiden kanssa.

Tavallisten ihmisten, jotka tulevat tapaamaan Haavistoa omissa asioissaan, ei kuitenkaan tarvitse pelätä joutuvansa seuraavana päivänä iltapäivälehtiin.

Sen sijaan tiedot tapaamisistaan yritysten ja yhteisöjen edustajien kanssa Haavisto lupaa julkistaa.

-Jos Boeing tai Saab haluaa lähestyä kansanedustajia näinä aikoina, niin kansalaisten on hyvä tietää, että tällaistakin tapahtuu, hän viittasi tuleviin hävittäjähankintoihin.

Esimerkki ei ollut tuulesta temmattu, sillä perjantaina Boeingin edustajat kävivät tapaamassa halukkaita eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan edustajia.

-Sen sijaan silloin, kun ihmiset ottavat yksityisesti yhteyttä, he itsekin korostavat, että kyse on yksityisasiasta.

-Minulla on myös kansainvälisiä tapaamisia sellaisten ihmisten kanssa, jotka saattavat olla esimerkiksi vainottuja kirjailijoita, jotka eivät halua tiedoksi, että ovat käyneet puhumassa Suomen eduskunnassa. Sellaisia tapaamisia en tietenkään kirjaa rekisteriin, Haavisto sanoi.

Viimeaikainen keskustelu eduskunnan vierailijalistojen tuhoamisesta on Haaviston mielestä ollut harhaanjohtavaa myös sen takia, että tapaamisia tapahtuu paljon myös eduskunnan ulkopuolella.

Haaviston mielestä lobbausrekisteri pitäisi Suomessa saada niin hallituksen, eduskunnan kuin kuntapäättäjienkin käyttöön. Lobbaus tulisi kirjata sen tapahtumispaikasta riippumatta eli myös silloin, kun se tapahtuu eduskunnan ja ministeriöiden ulkopuolella.

USA:ssa hyviä esimerkkejä

Haaviston mukaan USA:n presidentillä on Valkoisessa talossa hyvin läpinäkyvä lobbausrekisteri.

-USA:ssa on tällainen käytäntö ollut jo pitkään. Myös kongressissa ja senaatissa sitä pidetään normaalina.

-Siellä on jopa rekisteröitynä, kuinka paljon lobbarit käyttävät rahaa johonkin tiettyyn tarkoitukseen. Tämä käytäntö olisi ihan paikallaan tuoda Eurooppaan, Haavisto sanoi Riihimäellä pitämässään tiedostustilaisuudessa.

Lobbausrekisterin käytön pitäisi Haaviston mielestä olla helppoa.

-Yhdellä napinpainalluksella molemmat osapuolet, lobattava ja lobbari, kuittaisivat, että lobbaustilanne on ollut.

Tapaaminen ja sen aihe rekisteröityisi silloin suoraan julkiseen rekisteriin.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic