Uutiset

Täyttyikö Turun puukotuksissa terroristisessa tarkoituksessa tehty rikos? Hovioikeuden vastausta ei saada

Käräjäoikeuden tuomio terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista tulee lainvoimaiseksi, koska Abderrahman Bouanane ei haluakaan valittaa hovioikeuteen.
Turun puukotusiskusta tuomittu Abderrahman Bouanane oikeudenkäynnissä keväällä vuonna 2018 Saramäen vankilassa Turussa. Kuva: kuv@tehdas Roni Lehti +3584050829

Turun puukkoiskun tekijän Abderrahman Bouananen Varsinais-Suomen käräjäoikeuden tuomio kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä jää voimaan samoin kuin tuomitut korvaukset.

Bouananen asianajaja Kaarle Gummerus on peruuttanut Turun hovioikeudelle tehdyn valituksen kokonaisuudessaan.

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio pitää mielenkiintoisena kysymystä, täyttyikö Bouananen teoissa terroristisessa tarkoituksessa tehty rikos, eli oliko Bouananen tarkoitus aiheuttaa vakavaa pelkoa väestön keskuudessa.

– Terroristisen tarkoituksen tulkintaan liittyy tiettyjä juridisia kysymyksiä. Niistä olisi sinänsä ollut kiinnostavaa saada hovioikeuden ratkaisu, Nuotio sanoo.

Nuotio kuitenkin sanoo, että asia käsiteltiin käräjäoikeudessa huolellisesti, joten mitään isoa epäselvyyttä ei jäänyt. Vaikka tuomio olisi tullut vain ”tavallisista” murhista ja murhayrityksistä, rangaistukseen se ei olisi suoraan vaikuttanut.

Gummeruksen mukaan Bouananen kanssa on käyty huolellisesti läpi se, että valituksen peruuttaminen tarkoittaa sitä, että käräjäoikeuden tuomio tulee lainvoimaiseksi, eikä siitä sen jälkeen voi enää valittaa.

– Päämieheni oli käräjäoikeuden pääkäsittelyssä ja käräjäoikeuden tuomion jälkeen sitä mieltä, ettei hänen tarkoituksenaan ollut aiheuttaa vakavaa pelkoa väestön keskuudessa toisin kuin terrorismirikoksen tunnusmerkistö edellyttää, Gummerus kertoo tiedotteessa.

– Siitä huolimatta hän ei halua enää, että asian käsittelyä jatketaan. Tästä syystä olen peruuttanut valituksen Turun hovioikeudelle.

Nuotio mukaan on todella vaikea sanoa, mistä syystä Bouanane on päätynyt päätökseen olla valittamatta tuomiosta.

– Meillä ei ole keinoja tulkita, mistä hänen päätöksensä johtuu.

Nuotio ei ole varsinaisesti yllättynyt asian saamasta käänteestä.

– Bouananen toiminta on ollut koko ajan yllättävää ja hänen kuntonsa on vaihdellut jutun käsittelyn aikana. Käräjäoikeuden käsittelyssäkin oli piirteitä, jotka eivät olleet ihan tavallisia.

Gummerus kertoo tiedotteessa, että Bouanane peruu valituksen, koska hän ei halua olla asian kanssa enää missään tekemisissä.

Tämän perustelun Nuotio ymmärtää hyvin.

– Tällaisten asioiden käsittely oikeudessa on todella raskasta niin syytetylle kuin muillekin asianosaisille.

Bouanane ei halua kommentoida asiaa tiedotusvälineille.

 

Fingerpori

comic