Uutiset

TE-toimistojen suosio kääntyi nousuun työntekijöiden rekrytoinneissa

Julkiset työvoimapalvelut eli työ- ja elinkeinotoimistot ovat kasvattaneet suosiotaan kuluneen vuoden aikana. TE-toimistoa on tämän vuoden rekrytoinneissaan käyttänyt 45 prosenttia työvoimaa hakeneista. Nousua viime vuoteen verrattuna on kaksi prosenttiyksikköä.

Tämä kehitys käy ilmi työ- ja elinkeinoministeriön Lännen Medialle toimittamista tuoreista tiedoista, jotka perustuvat Tilastokeskuksen tekemiin työnantajahaastatteluihin.

Työ- ja elinkeinoministeriön tutkimusjohtaja Heikki Räisänen perustelee TE-toimistojen käytön lisäystä yleisellä talouskehityksellä.

-Kun rekrytointi kiihtyy, paikkojen ilmoittaminen TE-toimistoon myös kasvaa. Rekrytoinnissa koetut vaikeudet lisäävät selkeästi todennäköisyyttä paikan ilmoittamisesta TE-toimistoon, hän sanoo.

Ilmoitus omalle henkilökunnalle on säilynyt kaikkien käytetyimpänä väylänä hankkia työvoimaa, vaikka sen osuus onkin vähän laskussa verrattuna vuodentakaiseen.

Suoria kontakteja entisiin työntekijöihin käytetään suunnilleen yhtä innokkaasti kuin TE-toimistoa.

Somea käyttää noin viidennes

Sosiaalinen media rekrytointikanavana otettiin mukaan ministeriön analyyseihin ensi kertaa viime vuonna. Myös sen käyttö työvoiman haussa on noussut vuoden aikana noin kahdella prosenttiyksiköllä.

Sosiaalisen mediaan turvautuu tällä hetkellä noin 20 prosenttia työntekijöitä etsivistä.

Yksityisiä työvoiman vuokrausliikkeitä käyttää työnantajista reilut 10 prosenttia. Niiden käyttö on lisääntynyt 2010-luvulla jonkin verran vuosi vuodelta.

-Työntekijöiden välitysfirmat ovat tehokkaita niillä melko kapeilla lohkoilla, joissa niitä käytetään.

Työ- ja elinkeinoministeriö mittaa paitsi eri työnhakukanavien käyttöä myös niiden tehokkuutta eli sitä, miten hyvin työvoiman etsintä eri tavoilla on onnistunut.

Tässä vertailussa lehti nousee top kolmoseen. Sen edelle kirivät viime vuonna vain TE-toimistot ja niukasti välitysfirmat.

Määrällisesti lehteä työvoiman haussa käyttää noin 10 prosenttia työnantajista. Lukuun kuuluvat lehtien printti- ja verkkoversiot.

-Lehteä käytettäessä ilmoittaja tietää usein tarkalleen, millaista työntekijää on hakemassa, ja löytää monesti hakemansa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti