Uutiset

Teatterimonologi Matti Nykäsestä jatkuu jo huomenna – "Emme voi estää esittämistä", Nykänen sanoi esityksestä

Näyttelijä Tatu Mönttinen jatkaa Matti Nykäsestä kertovan monologinsa esittämistä mäkihyppääjän kuolemasta huolimatta. Mönttinen pitää Nykästä väärinymmärrettynä, herkkänä ihmisenä.
Tatu Mönttinen teatteri Nirvanan näytelmässä Madonna. Kuva: Tatu Mönttinen

Näyttelijä Tatu Mönttinen, 38, on pyrkinyt viimeisen vuoden ajan Matti Nykäsen pään sisään.

– Tutkin elekieltä, katsoin paljon videoita ja yritin tulkita miltä hänestä tuntuu. Haastatteluissa Matti on aina vähänä jännittynyt ja välttelee katsekontaktia, Mönttinen sanoo.

Videoissa Mönttinen näki kiusaantuneen Matti Nykäsen, jolle huomion keskipisteenä oleminen ei ollut luontaista, ja jonka silmät välttelivät katsekontaktia.

Tämän huomion Mönttinen halusi tuoda käsikirjoittamaansa monologiin Matti Nykänen – Hyppy tuntemattomaan, jossa hän esittää Nykästä.

Kun Mönttinen teki käsikirjoitusta, hän luki kaikki Nykäsestä kirjoitetut kirjat, kuunteli haastatteluja ja katsoi tv-ohjelmia.

Liki vuoden ajan Mönttinen kirjoitti Nykäsen sanomisia tekstiksi, joihin lopullinen käsikirjoitus perustuu. Lopullisen monologin repliikit ovat lähes sanasta sanaan Nykäsen kommenttien mukaisia.

Taustatyötä tehdessään Mönttiselle alkoi piirtyä Nykäsestä kuva, joka on hyvin erilainen kuin lööpeissä, jotka keskittyvät kertomaan Nykäsen humalaisista toilailuista.

– Haastatteluissa ja kirjoissa näkyy sympaattinen, herkkä, vilpitön – ja ennen kaikkea väärinymmärretty ihminen. Tästä Matista ei ole paljoa kerrottu, ja ajattelin, että tämä Matti ansaitsee näytelmän.

Monologi säilyy entisellään

Puoli kahdeksalta aamulla Mönttinen vilkaisi puhelintaan. Ystäviltä saadut viestit kertoivat, että Matti Nykänen on kuollut.

Ensin Mönttinen luuli viestejä vitseiksi, kunnes hän tarkasti tiedon uutisista.

– Käteni alkoivat täristä, olin pitkään kananlihalla ja tuntui ihan kuin joku läheinen olisi kuollut.

Seuraavaksi Mönttistä alkoi huolettaa monologin jatko. Aikansa pohdittuaan Mönttinen päätti, että hän jatkaa näytelmän esittämistä.

– Koen, että esitykseni on kunnianosoitus Matin elämälle. Jos monologissa ilkuttaisiin Nykäselle, en jatkaisi sen esittämistä.

Seuraavat esitykset ovat heti huomenna tiistaina Helsingin Kanneltalossa.

Mönttinen muuttaa tekstistä muutaman kohdan, jossa Nykäseen viitataan elossa olevana ihmisenä, mutta muutoin sisältö pysyy ennallaan. Mönttisen mukaan sensuroitavaa ei ole.

Uutinen Nykäsen kuolemasta tuntuu pahalta etenkin Nykäsen elämäntarinan vuoksi, mikä ”ei ollut ruusuilla tanssimista”, Mönttinen sanoo.

– Nyt hänet muistetaan sankarina. Olisin toivonut, että tämä kuva olisi ollut pääosassa kohujen sijaan jo hänen elinaikanaan.

”Emme voi estää esittämistä”

Mönttisen oli tarkoitus mennä Nykäsen laulukeikalle runsaan kahden viikon päästä.

Se olisi ollut ensimmäinen kerta, kun Mönttinen näkee Nykäsen.

Kun Mönttinen valmisteli näytelmäänsä, hän oli yhteydessä Nykäseen tämän keikkamyyjän kautta. Keikkamyyjän välityksellä Nykänen lähetti Mönttiselle terveiset ja sanoi, ”etteivät he voi estää näytelmän esittämistä”.

– Häntä ei välttämättä miellyttänyt, että käsittelen näytelmässä esimerkiksi Matin strippaamista ja suhdetta lapsiin, vaikka käsittelenkin näitä asioita myötätuntoisesti ja koetan tavoittaa sitä, miltä se on Matista tuntunut.

Idea näytelmään alkoi alun perin Mönttisen lapsuudenystävän vitsistä. Aluksi idea tuntui vitsiltä myös Mönttiselle, mutta myöhemmin hän palasi ajatukseen.

Ajatus vahvistui, kun Mönttinen keksi näytelmälle näkökulman, jossa käsitellään toilailuiden ja julkisen riepottelun takana olevaa ihmistä.

– Se Matti on hyvin väärinymmärretty ihminen, joka joutui aivan liian nuorena hirveään julkisuusmyllerrykseen, eikä hänellä ollut ketään kehen tukeutua.

Tatu Mönttinen

38-vuotias näyttelijä ja esikoiskäsikirjoittaja.

Näytellyt muun muassa Helsingin kaupunginteatterissa, Riihimäen ja Kouvolan teatterissa ja Aleksi Mäkelän 95-elokuvassa.

Tuottanut ja käsikirjoittanut monologin Matti Nykänen – Hyppy sumuun, jossa hän esittää Nykästä.

Valmistui teatterikorkeakoulusta vuonna 2008.

Asuu Vantaalla puolisonsa ja kahden lapsensa kanssa.

Uusimmat

Fingerpori

comic