Uutiset

"Teen tämän amerikkalaisten suojelemiseksi" – Trump taipui perumaan republikaanien puoluekokouksen ja kampanja-avauksen

Moni republikaanikin alkoi vaatia suurtapahtumien peruuttamista koronaviruksen takia, ja monen yllätykseksi Trump hyväksyi puoluekokouksen perumisen. Juhlava kokous oli viimeksi aikeissa järjestää Floridassa, jossa koronatilanne on yksi Yhdysvaltojen pahimpia.
Presidentti Donald Trump valmistautuu heittoon. Menossa juhlatilaisuus pohjoisamerikkalaisen baseball-sarja Major League Basebalin (MLB) kauden avauspäivän kunniaksi. Kuva: epa08563336
Presidentti Donald Trump valmistautuu heittoon. Menossa juhlatilaisuus pohjoisamerikkalaisen baseball-sarja Major League Basebalin (MLB) kauden avauspäivän kunniaksi. Kuva: epa08563336

Presidentti Donald Trump perui viimein republikaanien puoluekokouksen ja kampanjajuhlat, joille oli etsitty paikkaa kuukausien ajan. Lopulta Floridan pahentunut koronatilanne pakotti Trumpin perumaan tilaisuudet.

– Ajoitus tälle tapahtumalle ei ole oikea. Se ei vain ole oikein, kun ottaa huomioon mitä Floridassa tapahtuu. Perun tilaisuudet amerikkalaisten ihmisten suojelemiseksi, Trump sanoi tiedotustilaisuudessaan Valkoisessa talossa.

Puoluekokouksen ja kampanjajuhlien oli tarkoitus olla monen vuorokauden televisioitu spektaakkeli ja Trumpin suuri voimannäyttö lähestyvien presidentinvaalien alla. Marraskuun 3. päivänä pidettävissä presidentinvaaleissa Trumpia vastassa on demokraattien entinen varapresidentti Joe Biden.

Biden on arvostellut Trumpia massatapahtumien järjestämisestä pandemian aikana.

Republikaanien suurtilaisuuksille etsittiin sitkeästi paikkaa

Presidentti Trump on viimeiseen asti julkisesti vähätellyt Yhdysvaltojen pahaa koronavirustilannetta. Pandemiasta huolimatta hän on järjestänyt erilaisia poliittisia tilaisuuksia, joista suurimmille, republikaanien puoluekokoukselle ja kampanjajuhlille, Trumpin neuvonantajat etsivät paikkaa kuukausien ajan.

Ensin ne oli määrä järjestää Pohjois-Carolinan osavaltiossa. Pohjois-Carolinan kuvernööri kuitenkin kieltäytyi takaamasta paikkaa puolueiden suurtilaisuuksille. Syynä olivat koronaviruksen myötä säädetyt kokoontumisrajoitukset.

Lopulta Trumpin neuvonantajat löysivät paikan Jacksonvillestä Floridasta, missä pormestari ja kuvernööri ovat Trumpin liittolaisia. Trump myös viettää paljon aikaa Floridassa omistamansa Mar-a-Lagon kartanokohteen tiluksilla.

”Halusin mennä, mutta koronan takia siinä ei ole järkeä”

Floridan koronavirusluvut ovat nyt Yhdysvaltojen osavaltioiden pahimpia. Koronaviruksen on saanut 390 000 ihmistä ja 5 600 on kuollut.

Yhdessä vaiheessa kongressisuunnittelijat ilmoittivat järjestävänsä päivittäin koronavirustestejä tuhansille edustajille, lahjoittajille ja tiedotusvälineiden jäsenille virusriskin pienentämiseksi. Suunnitelmasta luovuttiin myöhemmin.

Viime viikkojen massiivinen piikki Floridan koronavirustapauksissa kasvatti paikallista vastustusta ja aiheutti kokousjärjestäjille valtavia logistisia esteitä.

Myös jotkut kokousedustajat ilmoittivat vetäytyvänsä Floridan tapahtumasta. Osavaltion kasvavat koronaluvut nähtyään lähtönsä perui myös minnesotalainen kokousedustaja Don Huizenga.

– Halusin todella paljon mennä, mutta tässä koronavirustilanteessa siinä ei ole mitään järkeä, että niin suuri joukko ihmisiä kokoontuu, Huizenga sanoi.

Floridan paha koronatilanne herätti lopulta Trumpin

Pitkien keskustelujen jälkeen myös Trump käänsi kelkkansa ja perui puolueen suurtilaisuudet. Hän kertoi jo informoineensa Floridan kuvernööri Ron DeSantistia päätöksestään perua puolueen suurtapahtumat osavaltion pahan koronatilanteen takia.

– Se on todella harmi, sillä moni oli jopa epätoivoisesti odottanut pääsevänsä kokoukseen ja juhliin kauniissa Floridassa, jota itsekin rakastan.

Uusimmat

Fingerpori

comic