Uutiset

Tehotarkastukset jatkuvat – vaikeuksissa ollut lääketukku Oriola pysyy viranomaisten seurannassa

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea aikoo jatkaa lääketukku Oriolan tehotarkastuksia. Johtaja Eija Pelkonen Fimeasta kertoo Lännen Medialle, että Oriolaan on tehty lääkejakelussa syksyllä ilmenneiden ongelmien jälkeen kolme tarkastusta.

Lisää on tulossa, ja seuraava tarkastuskäynti järjestetään ensi viikolla.

-Oriola on yhä tehostetussa seurannassamme. Tarkastukset jatkuvat niin kauan, kunnes kaikki asiat on saatu kuntoon, Pelkonen painottaa.

Normaalioloissa tämäntyyppisiä toiminnantarkastuksia tehdään Pelkosen mukaan vain muutaman vuoden välein, vaikka yhteydenpito lääkealan toimijoihin on muuten aktiivista. Tarkastusväli voi tihentyä ongelmatapausten lisäksi esimerkiksi silloin, jos yritys hakee muutoksia toimilupaehtoihinsa.

Syksystä menty eteenpäin

Lääketukku Oriola joutui viranomaisten syyniin syksyllä, kun sen lääkejakelu ajautui vakaviin ongelmiin toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönottoon liittyneiden ongelmien vuoksi. Tilanteen ollessa pahimmillaan esimerkiksi lääkeyhtiö Orion pyysi Oriolan kanssa kilpailevan lääketukun Tamron apua lääkkeiden toimittamisessa apteekkeihin.

Fimean Pelkonen kertoo, että Oriolan lääketoimitukset toimivat nyt huomattavasti paremmin kuin syksyllä.

-Tilanne on aivan toisenlainen kuin syyskuussa, ja apteekit saavat lääkkeitä normaalisti. Korjaavia toimenpiteitä tehdään silti yhä. Elämme Oriolan osalta tilanteen mukaan ja varmistamme, että korjaustoimenpiteet etenevät aikataulussa, Pelkonen korostaa.

Oriolan viestintäjohtaja Tuula Lehto painottaa lääketoimitusten olevan nyt paljon paremmalla tasolla kuin syksyllä.

-Jos jokin tässä vielä kiikastaa niin se, että järjestelmämme on herkkä poikkeustilanteille, joiden seurauksena voi olla esimerkiksi joidenkin tuotteiden vuorokauden viipe toimituksissa joihinkin apteekkeihin, hän mainitsee.

Loppukäyttäjille eli asiakkaille näkyviä vaikutuksia nykytilanteessa ei pitäisi Lehdon mukaan enää olla.

Hän vahvistaa Fimean tarkastusten Oriolassa jatkuvan ja korostaa tehtävää yhteistyötä.

Liitto ei penää korvauksia

Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen kertoo, ettei Apteekkariliitto lähde penäämään korvauksia Oriolalta lääkkeiden toimitusvaikeuksien takia.

-Liitto ei ole tässä osallisena millään tavalla. Korvausvaatimuksia voisivat tehdä yksittäiset apteekit, mutta meillä ei ole tietoa, että vaatimuksia olisi tehty. Apteekeissa on tehty paljon töitä asiakkaiden lääkkeiden löytämiseksi ja myös onnistuttu hyvin siinä, Hirvonen kertoo.

Oriola tiedotti joulukuun puolivälissä vaihtavansa toimitusjohtajaa. Eero Hautaniemi jätti tehtävänsä, ja tilalle valittiin Robert Andersson.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic