Uutiset

Tehtaan USA:n "syvään etelään" rakentanut Nokian Renkaat aikoo tuplata myyntinsä mantereella 5 vuodessa – 320 miljoonan euron tehdas käynnistyy pian

320 miljoonan euron rengastehdas Yhdysvaltojen Tenneseessä on Nokian Renkaiden suurin kertainvestointi. Kun yhdysvaltalaiset kaupungit kisasivat yhtiön rakentamispaikasta, Tenneseen kuvernööri lensi Suomeen tarjoamaan veroetuja.

Nokian Renkailla on kova ja selkeä tavoite pian käynnistyvän Yhdysvaltain tehtaansa kanssa:

Tuplata Pohjois-Amerikan myynnit viidessä vuodessa.

– Tavoite on tietysti kova, mutta meidän on onnistunut kaksinkertaistaa Yhdysvaltojen ja Kanadan myyntimme myös viimeisten viiden vuoden aikana, toteaa Nokian Renkaiden Pohjois-Amerikasta vastaava maajohtaja Mark Earl.

Talvirenkaisiin erikoistuneen yhtiön suuri investointi Yhdysvaltain tehtaaseen on Earlin mukaan kasvutavoitteiden keskiössä.

Tähän asti Pohjois-Amerikan markkinoille myytävät renkaat on rahdattu mantereelle Nokian Renkaiden Venäjän tehtaista.

Asiakkaille on jouduttu toisinaan myymään eioota, kun talvi on yllättänyt kylmyydellään, eikä renkaita ole tuotu Pohjois-Amerikkaan riittävää määrää.

– Jatkossa voimme reagoida Yhdysvaltain-tehtaalla kysynnän muutoksiin viikossa parissa, joten saamme toimitettua tarvittavat renkaat myyntiin todella paljon nykyistä nopeammin, Earl sanoo.

Samalla Nokian Renkaat laajentaa jälleenmyyjäverkostoaan ympäri Yhdysvaltoja.

”Kuvernööri antoi kaksi viikkoa aikaa”

320 miljoonaa euroa maksava Yhdysvaltain-tehdas on Nokian Renkaiden historian suurin kertainvestointi.

Yhtiö päätti rakentaa tehtaansa ”syvään etelään” Tennesseen osavaltion pikkukaupunkiin Daytoniin.

– Maantieteellisesti se on oikeastaan keskellä maata, mutta poliittisesti ja kulttuurisesti sitä voi sanoa eteläksi, Earl tarkentaa.

Rengastehtaan tulo Daytoniin, jossa asuu alle 8 000 ihmistä, on alueelle onnenpotku. Viime vuosina teollisuustuotantoa on pääasiassa kadonnut etelän osavaltioista.

Kun yhtiö haki ensimmäisiä työntekijöitä tehtaalle, alle sataa vapaata työpaikkaa haki lähes tuhat ihmistä.

Tehtaan rakentamispaikasta kisasi loppusuoralla Daytonin lisäksi toinen kaupunki.

Tennesseen osavaltio puuttui peliin.

– Tennesseen kuvernööri lensi Suomeen, söi illallista kanssamme ja antoi tiimilleen kaksi viikkoa aikaa tehdä lakimuutos, jolla osavaltio myönsi meille verohelpotuksia, kertoo Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Hille Korhonen.

Ensi vuonna noin miljoona rengasta

Daytoinin tehdas avataan virallisesti lokakuun toisena päivinä, mutta tehtaassa työskentelee jo lähes sata työntekijää.

Kuluvan vuoden loppuun tehtaalla tehdään testejä, ja kaupallinen tuotanto alkaa 2020 alussa.

– Ensi vuonna valmistamme tehtaalla noin miljoona rengasta. Täyteen neljän miljoonan renkaan kapasiteettiin päästään luultavasti vuoteen 2023 mennessä, Korhonen sanoo.

Toimitusjohtaja: Yt-neuvottelut ja Yhdysvaltain tehdas eivät liity toisiinsa

Syyskuun alussa Nokian Renkaat kertoi aloittavansa Suomen tehtaalla yt-neuvotellut, joiden piirissä on noin 500 työntekijää.

Yhtiö arvioi, että noin 50 työntekijää irtisanotaan. Sen lisäksi osa saatetaan lomauttaa enintään 90 päiväksi vuodessa kuluvan ja ensi vuoden aikana.

Toimitusjohtaja Korhosen mukaan Yhdysvaltain tehdasinvestointi ja Suomen yt-neuvottelut eivät liity toisiinsa.

– Yhdysvaltain-tehtaalla tuotetaan renkaita Yhdysvaltojen markkinoille. Suomen yt-neuvottelut taas johtuvat renkaiden kysynnän voimakkaasta laskusta Euroopassa.

Euroopassa autojen – ja renkaiden – kysyntää on Korhosen mukaan vähentänyt muun muassa epävarma taloustilanne, autoteollisuuden hidastuminen ja vuonna 2018 tapahtunut sääntelymuutos, minkä johdosta autofirmoilla kesti pitkään saada autonsa hyväksytyksi myyntiin.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti