Uutiset

Tehtäisiinkö Tehtaankadusta Anna Politkovskajan katu?

Washingtonin kaupunginvaltuusto päätti yksimielisesti nimetä Venäjän suurlähetystön edessä kulkevan Wisconsin Avenuen kadunpätkän Boris Nemtsovin mukaan.

Olisiko julkisten paikkojen nimeäminen suurvalloille parempi tapa protestoida kuin pakotteet, jotka vain satuttavat molempia osapuolia eivätkä tunnu johtavan mihinkään.

Entä Suomi? Voisimmeko mekin osallistua nimitysleikkiin?

Washingtonin kaupunginhallitus perusteli päätöstään sillä, että se halusi kunnioittaa ammutun demokratia-aktivistin muistoa. Nemtsov oli huomattava venäläinen oppositiopoliitikko, joka murhattiin Kremlin lähellä vuoden 2015 helmikuussa.

Tästä inspiroituneena ystäväni pohti sähköpostissaan, voitaisiinko Helsingissä olevan Tehtaankadun nimi vastaavasti muuttaa Anna Politkovskajan kaduksi siltä osin kuin se kulkee Venäjän suurlähetystön editse. Sillä lailla mekin voisimme kunnioittaa venäläisen demokratiataistelijan muistoa.

Aluksi idea tuntui hyvältä, mutta sitten mieleen nousivat maantiede, Kekkonen ja Paasikivi. Kuulin mielessäni Kekkosen sanovan katujen nimien vaihtamista haluaville, että ”Saatanan tunarit”.

Paasikivi puolestaan ärisisi, että sitä ei pidä mennä tekemään, koska meitä ohjaa ”Staatsräson”. Hänellä oli tapana käyttää usein tätä saksankielistä sanaa puhuessaan valtion edusta, jota hän piti jokaisen oikean valtiomiehen korkeimpana ohjeena.

Se sivuuttaa kaikki muut toiminnan eettiset syyt kuten omantunnon venyttämisen välttämättömän päämäärän vuoksi.

Rovaniemelle Trump Avanue

En luovuttanut vieläkään vaan ajattelin, että jos asettuisimme roolimme mukaisesti suurvaltojen ristiriitojen ulkopuolelle ja nimeäisimme jonkin kadun tai aukion Suomessa Donald Trumpin mukaan. Osoittaisimme näin tasapuolisuutta, joka voitaisiin tulkinta puolueettomuudeksi.

Aluksi oivallus tuntui käyttökelpoiselta, mutta kun aloin miettiä, minkä paikan Suomessa voisi nimetä Trumpin mukaan, ei tullut mitään paikkakuntaa mieleen, jota voisi niin syvästi loukata.

Ajatelkaa, että Rovaniemen Valtakadusta tehtäisiin Trump Avenue. Siitä alkaisi valtava mökä eikä auttaisi, vaikka nimeäisimme Helsingin Talin läpi kulkevan Mätäojan Putininojaksi. Silloin vasta Staatsräson astuisikin peliin.

Antaa jenkkien keksiä nimiä. Me olemme siihen liian pieniä.


Kirjoittaja on Pietarissa asuva toimittaja.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic