Uutiset

Teini kuoli synnytykseen ja kylä vaikeni

34 vuotta sitten kuolleen Ann Lovettin kohtalo järkytti koko Irlantia. Lännen Media vieraili kylässä, jonka asukkaat vaikenevat edelleen 15-vuotiaan teinin kuolemaan johtaneesta raskaudesta.

Kun irlantilaiset äänestivät abortin laittomaksi syyskuussa 1983, Ann Lovett oli jo raskaana.

1980-luvun alku oli Irlannissa seksuaalikasvatuksen kannalta pimeää aikaa. Seksistä ei puhuttu, ja ehkäisyvälineitä sai ainoastaan reseptillä.

Granard on pieni, noin 1 400 asukkaan kylä keskellä Irlannin saarta. Sitä halkoo yksi pääkatu, jonka varrella Ann Lovett perheineen The Irish Timesin mukaan asui.

Kadunvarsimainokset muistuttavat perjantain aborttiäänestyksestä. Lyhtypylväissä on sikiön kuvalla höystettyjä kehotuksia äänestää abortille ei. Joukossa on myös kyllä-mainoksia.

 

Pääkadun toisessa päässä on Cnoc Mhuiren yläkoulu. Lehmät silmäilevät laitumeltaan kadun toiselta puolelta, miten koululaiset pelaavat pihalla koripalloa tummansinisissä koulupuvuissaan.

Sellaiseen Ann Lovettkin pukeutui kuolinpäivänsä 31. tammikuuta 1984 aamuna. Hän ei kuitenkaan mennyt kouluunsa.

Pääkadun toisessa päässä, kukkulan päällä kohoaa kylän maisemaa hallitseva katolisen seurakunnan Saint Maryn kirkko.

Sen aulassakin käydään kampanjaa äänestyksestä: erilaiset lappuset muistuttavat elämän pyhyydestä. Katolinen kirkko haluaa abortin pysyvän laittomana.

Kivikirkon takana on kivinen puistikko, jota vartioi Neitsyt Marian patsas. Varikset raakkuvat sitä suojaavissa korkeissa lehtipuissa.

Jostain syystä Ann Lovett saapui kaikista paikoista tänne ja synnytti kuolleen poikavauvan yksinään sateessa. Suunnitelmallisuudesta kertovat sakset, jotka hän oli ottanut mukaansa vauvan napanuoran leikkaamista varten, kertoo päivän tapahtumia selvittänyt The Irish Times.

Ohikulkijat hälyttivät apua, mutta tyttö kuoli samana iltana sairaalassa synnytyksenjälkeiseen verenvuotoon.

 

Pikkukylän koululaisen raskaus oli salaisuus, josta tiesivät hänen lähimmät ystävänsä, mutteivät hänen vanhempansa.

Epätoivottu raskaus oli Irlannissa niin leimaava, että nainen saattoi pelastua häpeältä salaamalla raskauden, matkustamalla sukulaisiin synnyttämään ja antamalla vauvan adoptoitavaksi.

Vasta 15-vuotias Ann Lovett on ollut todennäköisesti äärimmäisen neuvoton raskautensa kanssa. Hänen silloinen poikaystävänsä tuli julkisuuteen ensimmäisen kerran vasta tänä keväänä.

Ricky McDonnell sanoi The Irish Timesille, että hän oli kysynyt useasti Lovettilta onko tämä raskaana, ja hän oli johdonmukaisesti kieltänyt asian.

 

-Ei.

Kirkonmäen kupeessa asuvan, noin 50-vuotiaan naisen kasvot valahtavat ja ystävällinen olemus muuttuu tiukaksi. Hän kääntyy pois kysyttäessä Lovettin tapauksesta.Hän saattoi olla yksi Lovettin koulukavereista. Ann Lovett olisi täyttänyt huhtikuussa 50 vuotta.

Sama toistuu seuraavien ihmisten kohdalla. Kyläläiset ovat johdonmukaisesti kieltäytyneet puhumasta tapauksesta medialle.

Noin 30-vuotias mies suostuu selittämään, mutta hänkään ei halua kertoa nimeään.

-Siitä ei puhuta täällä. Kukaan ei puhu siitä. Luultavasti kunnioituksesta perhettä kohtaan, hän miettii.

Therese Ni She, 32, puhuu mieluummin äänestyksestä.

-Äänestän ei uskontoni ja kasvatukseni takia, mutta en halua tuomita ketään.

Katso video Irlannin tunnelmista

 

Tästä Irlanti päättää
Irlannissa järjestetään tänään kansanäänestys siitä, pitäisikö aborttilakia muuttaa niin, että abortti olisi sallittu.Äänestys on tiukka: The Irish Timesin teettämässä tuoreessa gallupissa 44 prosenttia äänestäisi abortin puolesta ja 32 prosenttia sitä vastaan.Kyllä- ja ei-äänestäjien välinen ero on kaventunut tänä keväänä. Viidennes sanoo, ettei tiedä mitä äänestää.Jos yli puolet äänestää "kyllä", hallitus alkaa valmistella lakimuutosta, joka sallii abortin 12. viikolle saakka. Suomessa aikaraja on sama, mutta erityisehdoin abortti voidaan tehdä senkin jälkeen.Aborttilaki on vuodelta 1983, jolloin 67 prosenttia irlantilaisista äänesti, että sikiön ja raskaana olevan naisen elämä on samanarvoinen.Abortti on sallittu Irlannissa ainoastaan, jos raskaus uhkaa naisen henkeä tai nainen voisi tehdä itsemurhan.Raiskauksen tai insestin uhri ei saa raskaudenkeskeytystä, eikä myöskään nainen, joka kantaa pahasti vammautunutta sikiötä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic