Uutiset

Tekeekö Orpo historiallisen tempun? Jokisipilä: ”Ei koskaan ennen kokoomuksessa”

Helsinki

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) ilmoittautui odotetusti kokoomuksen puheenjohtajakisaan.

Orpon ilmoitusta voidaan pitää urheilutermein kaikki peliin -yrityksenä, arvioi Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä Turun yliopistosta

Orpo yrittää syrjäyttää Stubbin, joka antoi hänelle puolueen toiseksi kovimman ministerinsalkun – vain vuosi hallituksen aloittamisen jälkeen.

Jos Orpo häviää puheenjohtajakisan Stubbille, hänen asemansa puolueessa saattaa muuttuu hankalaksi. Jokisipilä arvioi, ettei puheenjohtajan haastaminen voi olla vaikuttamatta Orpon ja Stubbin väleihin.

– Tämä voidaan nähdä Orpon osalta uskaliaana irtiottona. Kukaan ei tiedä, mitä sen jälkeen tapahtuisi, Jokisipilä viittaa tilanteeseen, jossa Orpo ei voittaisi puheenjohtajakisaan.

– Totta kai tiukka puheenjohtajakilpa jättää jälkensä – varsinkin istuvan puheenjohtajan haastaminen. Hyvän esimerkin tästä tarjoaa demarit, joiden vastaavan asetelman jälkiä paikkaillaan osin vieläkin, Jokisipilä viittaa Jutta Urpilaisen (sd.) ja Antti Rinteen (sd.) väliseen kisaan keväällä 2014.

Lännen Median suuren kokoomuskyselyn perusteella Orpo on tällä hetkellä erittäin vahvoilla puheenjohtajakisassa. Kaksintaistelutilanteessa Orpo voittaisi kyselyn perusteella Stubbin.

– Orpo on erittäin vakavasti otettava haastaja.

Jokisipilä muistuttaa, että Orpo tekee historiallisen tempun, jos tämä syrjäyttää istuvan puheenjohtajan.

– Ei koskaan ennen kokoomuksessa ole syrjäytetty istuvaa puheenjohtajaa puoluekokouksessa. Sellaisia asetelmia toki on synnytetty, että puoluejohtaja on eronnut kesken kautensa.

Politiikan tutkija näkee, että vanhat lainalaisuudet ovat muutenkin murenemassa puoluekentällä.

– Esimerkiksi tällaiset toistakymmentä vuotta jatkuneet puheenjohtajapätkät, jotka olivat aiemmin säännönmukaisuus, ovat käymässä harvinaisiksi. Tuloksia on puheenjohtajan saatava nopeammin aikaan.

Lännen Median kyselyn perusteella kokoomuskentän suosikki on ex-ministeri, Euroopan investointipankin varapääjohtaja Jan Vapaavuori. Hän ei ole poissulkenut mahdollisuutta lähteä mukaan kisaan.

– Olen iloinen, että ajatukset puolueväen keskuudessa ovat viime puoluekokouksen jälkeen kehittyneet tällaiseen suuntaan, mitä muun muassa allekirjoittaneen ja sisäministeri Orpon yhteenlaskettu kannatus tässä tutkimuksessa mielestäni kuvastaa, Vapaavuori totesi tiistaina Lännen Medialle.

Jokisipilä veikkaa, että Vapaavuori saattaa ilmoittautua mukaan kisaan lähiaikoina.

– Kun hän noin toteaa, ei olisi maailman hämmästyttävin asia, että hän ilmoittautuisi mukaan kisaan.

Jos näin käy, jo kisan ensimmäisestä kierroksesta tulisi erittäin kova.

– Siinä tilanteessa olisi todella vaikea veikata edes sitä, ketkä menisivät toiselle kierrokselle.

Jokisipilä huomauttaa, että Orpon taakse on ilmoittautunut jo useita sellaisia kokoomuslaisia, jotka olivat Lahden puoluekokouksessa Vapaavuoren takana. Tällaisia henkilöitä ovat muun muassa ex-kansanedustaja Heikki Autto ja Anne-Mari Virolainen, jotka vetävät Orpon kampanjaa.

– Tästä saattaisi kenties voida jotain päätellä Vapaavuoren suhteen.

Puoluekokouksessa kaksi parasta ehdokasta laitetaan vastakkain, jos yksittäinen ehdokas ei saa yli 50 prosentin kannatusta ensimmäisellä kierroksella.

Lännen Median kyselyn perusteella Stubbilla on eniten henkilökohtaista kannatusta ennen Jan Vapaavuorta. Henkilökohtaisessa kannatuksessa Orpo jäi kolmanneksi. Kaksintaistelutilanteessa sekä Orpo että Vapaavuori voittaisivat kyselyn perusteella Stubbin.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti