Uutiset

Tekniikastako ratkaisu kalastajien hyljeongelmaan? Suomenlahdella testataan laitetta, joka karkottaa hylkeet pyydyksiltä

Luonnonvarakeskus (Luke) etsii ratkaisua rannikkokalastajia vaivaavaan hyljeongelmaan. Suomenlahdella Loviisan edustalla toteutetaan tänä kesänä kokeilu, jossa testataan kalanpyydysten lähistölle asetettavaa hyljekarkotinta.

-Laite lähettää korkeataajuista ääntä, jota hylkeet pyrkivät välttämään. Maailmalla näistä laitteista on saatu myönteisiä kokemuksia, kertoo tutkimusinsinööri Esa Lehtonen Luonnonvarakeskuksesta.

Yhteistyökumppanina kokeilussa on muun muassa Suomen ammattikalastajaliitto. Kokeilu toteutetaan niin, että hankkeeseen sitoutunut kalastaja pyytää merellä kalaa kahdella ponttoonirysäparilla, jotka sijaitsevat mahdollisimman identtisillä saalistuspaikoilla. Toisen rysäparin läheisyyteen on asennettu karkotinlaite ja toisen ei. Kalastaja pitää päivittäin kirjaa saaliista.

-Tällä koejärjestelyllä saadaan hyljekarkottimen vaikutus esille, Lehtonen sanoo.

Hylje karttaa ääntä

Lehtosen mukaan Loviisan edusta soveltuu hyvin kokeilun toteutuspaikaksi, sillä alueella tiedetään olevan sekä saaliskalaa että hylkeitä. Kokeilujakso kestää tänä vuonna toukokuusta lokakuuhun, ja kokeilua jatketaan ensi vuonna. Lehtosen mukaan kokeilu on käynnistynyt hyvin, mutta tuloksista on vielä ennenaikaista puhua.

-H-hetket tulevat vasta syksyllä, kun hylkeet ovat nälkäisimmillään. Silloin saadaan eniten dataa niiden käyttäytymisestä.

Noin kymmenen metrin syvyyteen sijoitetun hyljekarkottimen ideana on, että laite lähettää satunnaisvaihtelulla korkeataajuista, heinäsirkan siritystä muistuttavaa ääntä. Osa äänitaajuuksista on ihmiskorvin kuultavia, mutta osa ihmiselle liian korkeita.

Hylje vierastaa ääntä, ja siksi sen oletetaan pysyttelevän loitolla pyydyksistä. Kalat sen sijaan eivät äänestä häiriinny.

Kallis laitteisto

Lehtonen kertoo, että erilaisia ääneen perustuvia hyljekarkottimia on kokeiltu Suomessa ennenkin mutta laihoin tuloksin. Nyt kokeilussa oleva laite on kehitetty alun perin kalanviljelylaitosten tarpeisiin Skotlannissa. Rysäkalastuksen yhteydessä laitetta ei ole tiettävästi aiemmin kokeiltu.

Laite saa virtansa aurinkopaneeleista ja pienestä tuulivoimalasta, jotka on asennettu merelle ankkuroidulle lautalle. Kokonaisuudelle tulee hintaa useita tuhansia euroa, sillä Lehtosen mukaan pelkkä karkotinlaite maksaa noin 7 000 euroa. Rivikalastajalla tuskin on varaa moisia laitteita hankkia, mutta Lehtosen mielestä tämän spekulaation aika ei ole vielä.

-Jos tämä osoittautuu erittäin hyväksi, sitten on aika käydä keskustelu, kohdennetaanko laitteiden hankintaan esimerkiksi tukia. Nyt yritämme löytää teknisiä tämän ajan keinoja, joiden avulla ammattikalastus voisi jatkua, hän sanoo.

Lännen Media kertoi aiemmin tällä viikolla, että Itämeren kasvaneet hyljekannat uhkaavat ammattimaista rannikkokalastusta.

Millainen ääni karkottaa hylkeet? Kuuntele ääninäyte täältä.

[image orderno=”2″][/image]

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic