Uutiset

Teknologiateollisuuden kysyntä laskee selvästi – Työmarkkinapomo Minna Helle: Kiky-tunneista luopuminen merkitsisi palkankorotuksista tinkimistä

Teknologiateollisuus julkaisi viimeisen vuosineljänneksen tilaus- ja tarjouspyyntölukemat.
Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle sanoo, että Teknologiateollisuuden tärkein tavoite on kustannuskilpailukyvyn parantaminen. Kuva: Joel Maisalmi
Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle sanoo, että Teknologiateollisuuden tärkein tavoite on kustannuskilpailukyvyn parantaminen. Kuva: Joel Maisalmi

Teollisuusyritysten saamien tilausten ja tarjouspyyntöjen määrät ovat laskussa.

Lähes kaksi kolmesta Teknologiateollisuuden jäseniin kuuluvista teollisuusyrityksistä kertoo, että ne ovat saaneet loppukesän ja alkusyksyn aikana vähemmän tilauksia kuin edellisellä vuosineljänneksellä.

Uusien tilausten kokonaisarvo kasvoi yhä kahdeksan prosenttia edellisestä neljänneksestä, mutta kasvu selittyy Teknologiateollisuuden mukaan pienellä määrällä suuria tilauksia.

Alan työllisyys on pysynyt jotakuinkin ennallaan aiemmin hankitun vahvan tilauskannan tukemana.

Teollisuusyritysten saamia tarjouspyyntöjä mittaava saldoluku on kuluvan vuosikymmenen alhaisimmissa lukemissa. Saldoluku on ollut Teknologiateollisuuden mukaan nykyistä lukemaa heikompi vain yhden kerran kymmenen viime vuoden aikana, eurokriisin vuosina yhden kvartaalin ajan.

Tiedot perustuvat Teknologiateollisuuden tuoreeseen tilauskanta- ja henkilöstötiedusteluun.

Maailmantalous jatkaa heikkenemistään

Teknologiateollisuuden pääekonomisti Petteri Rautaportaan mukaan lukemat kertovat maailmantalouden epävarmuudesta ja kysynnän heikentymisestä.

– Tulokset viestivät suhdannekäänteestä, toimialojen epäyhtenäisestä kehityksestä sekä yritysten välisten erojen kasvusta.

Rautaporras pitää huomionarvoisena sitä, että esimerkiksi Teknologiateollisuuden suurimman toimialan, kone- ja metallituoteteollisuuden, vientitilausten arvo on supistunut kolme vuosineljännestä peräkkäin.

Tilauskanta on Rautaportaan mukaan yhä hyvällä tasolla kasvuvuosien jälkeen: kanta on kymmenen prosenttia vahvempi kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.

Helle: Kiky-tunneista luopuminen merkitsee palkankorotuksista tinkimistä

Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle sanoo, että heikkenevässä suhdannetilanteessa kustannuskilpailukyvyn merkitys korostuu entisestään, jotta yritykset pystyvät saamaan kauppoja supistuvalla maailmanmarkkinalla.

– Kustannuskilpailukyvyn parantaminen on Teknologiateollisuuden keskeisin tavoite, ja työaika on tärkeä osa tätä kokonaisuutta. Etenkään nyt synkkenevän talousnäkymän keskellä ei kannata päätyä työajan lyhentämiseen, koska tällainen lopputulos heikentäisi yritysten kilpailukykyä ja työllistämismahdollisuuksia, Helle sanoo.

Helteen mukaan kaikissa neuvottelupöydissä tulisi hakea aktiivisesti ratkaisua kilpailukyvyn parantamiseen.

– Täytyy myös muistaa, että työaika ja palkkaratkaisu muodostavat kokonaisuuden ja pidempi työaika luo tilaa palkankorotuksille. Jos kilpailukykysopimuksessa sovittu työajan pidennys poistuisi, pitäisi vastaavasti tinkiä palkankorotuksista.

Uusimmat

Fingerpori

comic