Uutiset

Temppeliaukiolle tulossa pysyvät esteet, tunnelma silti levollinen – "Pelolle ei voi antaa valtaa"

On lämmin kesäpäivä, ja turistit parveilevat kameroineen ja karttoineen Temppeliaukion kirkon pihamaalla. Ei arvaisi, että vasta parisen viikkoa sitten alueella järjestettiin suuri poliisioperaatio terrorismin uhan vuoksi.

Kirkkoa ihailemaan saapuneet chicagolaiset Helene ja Thomas Coorsh kuulevat asiasta nyt ensimmäistä kertaa, mutta tieto ei säikäytä heitä.

-Ajattelen, että kamalia asioita voi tapahtua missä tahansa. Voin jäädä lukkojen taakse kotiini tai sitten voin nähdä maailmaa, Helene Coorsh toteaa.

Ruotsalaiset Kristina ja Torgny Grahl ovat samoilla linjoilla. Hekään eivät tienneet poliisioperaatiosta mitään tullessaan kirkkoon, eikä uutinen heitä erityisemmin huoleta.

-Suomi, Ruotsi, Tanska ja Norja tuntuvat turvallisilta, Kristina Grahl toteaa.

Paikkakuntalaisia terroriuhka mietityttää hieman enemmän. Helsinkiläinen Ritva Louhensalo myöntää ajatelleensa asiaa tänään, kun hän päätti lähteä Temppeliaukiolle brittiläisen ystävänsä kanssa.

Naiset keskustelivat kesäkuun tapahtumista, mutta eivät jättäneet kirkkovisiittiä niiden vuoksi väliin.

-Ei tässä voi pelolle antaa valtaa, Louhensalo toteaa.

Töölön seurakunnan vt. kirkkoherra Otto Alanen vahvistaa, että arki Temppeliaukiolla sujuu nyt rauhallisesti. Kirkko on auki normaaliin tapaan, eikä terroriuhka ole vähentänyt kävijämääriä.

Jonkin verran tapauksesta joutuu kuitenkin keskustelemaan vieraiden kanssa.

-Väki saattaa tiedustella, mikä tilanne on ja onko turvallista tulla, Alanen kertoo.

Hänen mukaansa kirkossa on nyt jopa turvallisempaa kuin aikaisemmin. Sisäänkäynnin edustalle asetellut betoniporsaat ovat edelleen paikoillaan, ja tulevaisuudessa niiden tilalle on tarkoitus laittaa jonkinlaiset pysyvät esteet.

Myös siviilipukuiset poliisit ovat Alasen mukaan yhä vartioineet kirkkoa.

-Sillä lailla tarkkailussa se edelleen on, mutta ei missään nimessä samassa mittakaavassa kuin silloin sunnuntaina, hän kertoo.

Kirkon henkilökunnan jaksamiseen on kesäkuun tapahtumien vuoksi kiinnitetty huomiota. Alanen muistuttaa, että terroriuhan kaltaiset tapahtumat ovat työntekijöille rasittavia.

-Olen korvat auki ja mahdollisimman paljon läsnä siellä Temppeliaukiolla, hän toteaa.

Pääsuntio Toni Vesterinen myöntää, että suuri poliisioperaatio hätkähdytti kyllä jonkin verran. Nyt tilanne on kuitenkin tasaantunut, eikä huolta ole ilmassa sen enempää kuin aikaisemminkaan.

Työnantajalta saa myös tarvittaessa tukea.

-Jos jollakulla on syntynyt tästä jotakin ahdistusta, kaikki palvelut ovat käytössä, Vesterinen sanoo.

Hänen mukaansa työnteko kirkolla onkin jatkunut ihan entiseen malliin. Turvallisuuden parantamiseksi on kuitenkin tehty joitakin muutoksia.

-Enää täällä ei esimerkiksi sallita suuria matkatavaroita.

Myös turistivessat on suljettu pysyvästi, jotta niiden jonot eivät muodostaisi poistumistielle tulppaa. Vesterisen mukaan ratkaisu ei kuitenkaan johdu pelkästään kesäkuun tapahtumista, vaan sitä oli suunniteltu jo aikaisemmin.

Keskusrikospoliisi ei edelleenkään kerro Temppeliaukion kirkon terrori-uhasta lisätietoja, koska selvitystyö on kesken.

-Uhan luonnetta selvitetään. Muuta en kommentoi, keskusrikospoliisin rikoskomisario Mika Ihaksinen kertoo.

Poliisi tiedotti 19. kesäkuuta, että sen tietoon tuli seikkoja, joiden perusteella on syytä epäillä terroristisen teon valmistelua. Temppeliaukion kirkolla oli epäillyn uhkan vuoksi sunnuntaina 18. kesäkuuta näkyvä poliisioperaatio.

-Poliisi tekee jatkuvasti tilannearviota ja kansalaisten turvallisuus pyritään varmistamaan kaikin tavoin, tiedotteessa mainittiin.

Suosittu turistikohde

Vuonna 1969 valmistunut Temppeliaukion kirkko on yksi Helsingin tärkeimmistä nähtävyyksistä.
Kirkossa käy vuosittain satoja tuhansia vierailijoita. Tavallisena päivänä kävijämäärä on yleensä 2000–3000 henkilön luokkaa.
Erityisen kiinnostavan Temppeliaukion kirkosta tekee erikoinen arkkitehtuuri. Rakennus on louhittu kallioon, ja sen alttaritauluna on jääkauden aikainen kallionhalkeama.
Kirkossa järjestetään paljon muun muassa konsertteja ja vihkimisiä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic