Uutiset

Temppeliaukion terroriepäily toi ovelle betoniporsaat – Poliisi: lisäesteitä voi tulla myös muualle

Näkyviä kulkuneuvon liikkumisesteitä voi alkaa näkyä Helsingin paikoissa, joissa yleisöä kokoontuu paljon.

Näin arvioi Helsingin poliisin ylikomisario Heikki Porola Lännen Medialle. Porolan mukaan poliisi on käynyt läpi kaupungin kanssa yleisökohteet ja se, miten niissä voidaan turvallisuutta parantaa.

-Tätä työtä on tehty tässä pitkin kevättä ja alkukesää, Porola sanoo.

Hän pitää kulkuesteiden lisäämistä ”hyvin todennäköisenä.”

Maanantaina Helsingin Töölössä olevan Temppeliaukion kirkon sisäänkäynnin eteen tuotiin suuria betoniporsaita kulkuesteiksi. Keskusrikospoliisi (krp) tiedotti myöhään maanantaina tutkivansa epäiltyä terroristisen teon valmistelua, ja kirkko olisi suosittuna turistikohteena ollut kohde.

Suomessa on viime aikoina alettu asettaa entistä näkyvimpiä esteitä tapahtumien ajaksi. Niiden käyttöön ovat vaikuttaneet terrori-iskut, joita on Euroopassa viime aikoina ollut.

Porolan mukaan kulkuesteistä tulisi kuitenkin entistä pysyvämpiä, ja niistä pyrittäisiin paikoin myös tekemään kaupunkisuunnittelun avulla sellaisia, jotta ne sopisivat julkikuvaan.

Hän mainitsee mahdollisten lisäesteiden paikoiksi muun muassa Kansalais-, Senaatin- ja Rautatientorin.

-Tiedän, että muutkin poliisilaitokset, sellaiset, joiden alueella on paljon yleisötapahtumia, miettivät, onko heillä tarpeen käydä samanlaista debattia.

Krp: tutkinta kesken

Temppeliaukion kirkolla oli epäillyn uhkan vuoksi sunnuntaina näkyvä poliisioperaatio, ja Helsingin Sanomien mukaan kirkko oli myös ollut jonkin aikaa iltapäivästä suljettuna.

Epäillyn terroriteon valmistelu on siirtynyt keskusrikospoliisin tutkintaan. Rikosylikomisario Tero Haapala kertoo, että asian selvittely on kesken.

-Poliisin tietoon on tullut erinäisiä asioita, jotka käynnistivät tämän operaation, Haapala kertoo tiistaiaamuna.

Helsingin poliisi tiedotti sunnuntaina, että Töölön operaatiolla tavoiteltiin ”kohdehenkilöä”, kuitenkaan siinä onnistumatta.

Hän ei ota kantaa siihen, millaisesta uhkasta oli kyse ja onko poliisilla epäilty tiedossa.

-Kun on valmistelusta kysymys, niin se tarkoittaa, ettei välttämättä mitään kovin pitkälle meneviä aikeita kuitenkaan ole. Rima on alhaalla tällaisissa asioissa, hän sanoo.

Haapala lisää, että poliisin arkipäivää on tutkia erilaisia uhkia ja pyrkiä estämään vakavia rikoksia mahdollisimman hyvin ennalta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic