Uutiset

Teollisuusliitto lisää painostustoimiaan: Pidentää ja laajentaa ylityökieltoa

Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan vastapuolelta ei tunnu löytyvän todellisia neuvotteluhaluja uudesta työehtosopimuksesta. Kuva: Saara Tuominen/arkisto
Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan vastapuolelta ei tunnu löytyvän todellisia neuvotteluhaluja uudesta työehtosopimuksesta. Kuva: Saara Tuominen/arkisto

Teollisuusliitto lisää painostustoimiaan meneillään olevissa työehtosopimusneuvotteluissa. Liiton hallitus päätti perjantaina jatkaa meneillään olevaa ylityökieltoa siten, että ylityökielto on voimassa 24.11. kello 24.00 saakka.

Teollisuusliitto julisti jo aiemmin Teollisuusliiton teknologiateollisuuden, pelti- ja teollisuuseristysalan sekä malmikaivosten sopimusaloja sekä puolustusministeriön työpaikkoja koskevan ylityökiellon kahdeksi viikoksi. Ylityökieltoa jatketaan nyt reilulla viikolla näillä aloilla, ja lisäksi mukaan tulee myös teknisen huollon ja kunnossapidon sopimusala.

Ylityökiellon piirissä on Teollisuusliiton mukaan noin 100 000 työntekijää. Ylityökielto ei koske hätätyötä eikä töitä, jotka ovat välttämättömiä hengen ja terveyden turvaamisen kannalta.

”Neuvottelut sujuneet takkuilevasti”

Teollisuusliiton mukaan neuvottelut työnantajia edustavan Teknologiateollisuuden kanssa ovat sujuneet hyvin takkuilevasti. Erityisongelmia neuvottelupöytään on liiton mielestä tuonut työnantajaleirin poukkoileva ja epälooginen neuvottelutapa.

– Joudumme valitettavasti koventamaan otteitamme, kun Teknologiateollisuudella ei tunnun löytyvän todellisia neuvotteluhaluja, ei ainakaan sellaisia, joilla rakennettaisiin uusi sopimus. Tämä antaa tietenkin kovin ikävän kuvan työnantajien neuvottelukyvyistä ja -haluista, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto toteaa tiedotteessa.

Aiemmin on kerrottu, että neuvotteluja hiertää etenkin kiista kiky-tuntien jatkosta. Teollisuusliiton tavoitteena on, ettei niitä ole enää ensi vuoden alusta yhdessäkään sen työehtosopimuksessa.

Teknologiateollisuuden mukaan kiky-tuntien poisto jättäisi palkankorotusvaran niin pieneksi, että se vaikuttaisi kielteisesti ostovoimaan. Kiky-tunneista eli vuosityöajan pidentämisestä 24 tunnilla korvauksetta sovittiin kolme vuotta sitten kilpailukykysopimuksessa.

Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton neuvotteluista odotetaan työmarkkinakierroksen päänavausta, jonka kustannusraami olisi ohjeena myös muiden alojen työehtosopimukselle. Vanha työehtosopimus päättyi lokakuun lopussa.

Uusimmat

Fingerpori

comic