Uutiset

Teollisuusliitto päätti ottaa ja häipyä kiky-sopimuksesta – eivät enää tee lisäpäiviä viidellä sopimusalalla

Metalliliiton työehtosopimuksessa 2016 solmitut kiky-päivät eivät enää päde viidellä sopimusalalla, päätti Teollisuusliitto hallituksen kokouksessaan. Sopimus oli mahdollista irtisanoa erikseen neuvotellun lisäpöytäkirjan avulla.
Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kertoi liiton hallituksen irrottavan viisi sopimusalaa kikystä vuoden 2019 lopussa.

Teollisuusliitto kertoo irtisanoneensa kilpailukykysopimukseen eli kikyyn liittyvän työajan pidennyksen niissä työehtosopimuksissa, jotka Teollisuusliiton yksi edeltäjä Metalliliitto solmi syksyllä 2016.

Viidellä Teollisuusliiton sopimusalalla ei enää tehdä vuosittaista 24 tunnin lisätyötä vuodesta 2020 alkaen.

Poikkeuksellinen lisäpöytäkirja avasi mahdollisuuden

Metalliliitto ja Teknologiateollisuus sopivat kikyn työajan pidennyksestä viidellä sopimusalalla vuonna 2016. Sopimus koski vuosia 2017, 2018 ja 2019.

Työajan pidennyksestä sovittiin poikkeuksellisesti lisäpöytäkirjalla, joka on irtisanottavissa 31.12.2019. Samanlaista ratkaisua ei juuri tehty muissa liitoissa.

Teollisuusliitto toimitti irtisanomisilmoitukset asianomaisille työnantajaliitoille perjantaina.

Vaikuttaa yli 100 000 työntekijään vuonna 2020

Lähtö kiky-sopimuksesta koskee yli 100 000:a Teollisuusliiton työntekijää.

Kiky-sopimus irtisanottiin teknologiateollisuudessa, auto- ja konealoilla, pelti- ja teollisuuseristysalalla, malmikaivoksissa sekä teknisessä huollossa ja kunnossapidossa.

Irtisanomisilmoitus ei koske Teollisuusliiton muita sektoreita eikä sopimusaloja, sillä niissä työajan pidentämisestä on sovittu suoraan työehtosopimuksissa.

Teollisuusliiton tavoitteena on poistaa 24 tunnin työajan pidennys muiden liiton alojen seuraavissa työehtosopimusneuvotteluissa.

Teollisuusliitto muodostettiin vuonna 2017, kun Metalliliitto, TEAM Teollisuusalojen ammattiliitto sekä Puuliiton ammattiosastot yhdistyivät uudeksi Teollisuusliitoksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic