Uutiset

Teollisuusliitto uhkaa aloittaa syyskuussa mittavat toimet Sipilän hallitusta vastaan – Riku Aalto: "Keinot ovat jo tiedossa"

Teollisuusliitto vaatii hallitusta luopumaan irtisanomislain valmistelusta välittömästi. Teollisuusliitto on sitä mieltä, että nyt rikotaan rankasti kiky-sopimuksessa vuonna 2016 sovittuja asioita, joita pääministeri itse oli käynyt kertomassa SAK:n hallitukselle. Liiton mitta tuli nyt täyteen.
Teollisuusliitto vaatii maan hallitusta luopumaan irtisanomislain valmistelusta välittömästi. Jos näin ei tapahdu, liitto aloittaa mittavat järjestölliset toimet todennäköisesti jo ensi kuussa.

Teollisuusliitto on päättänyt mittavista järjestöllisistä toimista pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitusta vastaan.

Teollisuusliitto vaatii maan hallitusta luopumaan irtisanomislain valmistelusta välittömästi. Jos näin ei tapahdu, liitto aloittaa mittavat järjestölliset toimet todennäköisesti jo ensi kuussa.

Sipilän hallitus haluaa helpottaa henkilöperusteista irtisanomista alle 20 hengen yrityksissä. SAK vastustaa lakiuudistusta.

– Keinot ovat selvillä, mitä tehdään, eli niistä on päätetty, mutta emme kerro niitä vielä ulos, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kommentoi Lännen Medialle.

– Haluamme muiden SAK:n ammattiliittojen kanssa käydä läpi keskinäisen koordinaation, minkälaisia asioita kukakin tekee. Sen jälkeen kerromme, mitä mittavat toimet tarkoittavat.

Aalto huomauttaa, että SAK:n hallitus päätti puolitoista viikkoa sitten prosessista, jonka kukin liitto katsoo omalta osaltaan. SAK on valmis aloittamaan työpaikkakohtaiset toimet, jos hallitus ei peru työtekijöitä vahvasti eriarvoistavaa aloitettaan.

SAK on kutsunut eri liittojensa hallinnot yhteiskokoukseen 5.–6.10. Kokoukseen on kutsuttu satoja henkilöitä. Aallon mukaan kokous toimii yhtenä etappina tarkastelussa, aikooko maan hallitus peruuttaa aikeitaan.

Riku Aalto: Nyt rikotaan rankasti kiky-sopimuksessa sovittuja asioita

– Olemme pyrkineet vaikuttamaan hallituksen lakivalmisteluihin kevään kehysriihestä asti. Toisen esityksen hallitus veti pois, eli alle 30-vuotiaiden aseman heikentämisen, mutta tätä toista ei ole vedetty, Riku Aalto painottaa.

– Koemme, että kun kilpailukyky-sopimus tehtiin keväällä 2016, pääministeri kävi siinä yhteydessä sanomassa SAK:n hallituksessa näin: ”Kun tämmöinen kiky-sopimus tehdään, niin työttömyysturvaan ei enää tehdä heikennyksiä.” Niin vain tuli aktiivimalli ja aktiivimalli 2. ja muuta lisää.

Teollisuusliitto on sitä mieltä, että nyt rikotaan rankasti kiky-sopimuksessa sovittuja asioita, joita pääministeri itse oli käynyt kertomassa.

Aallon mukaan pääministeriltä kysyttiin siis erikseen, että tarkoittaako kiky-sopimus sitä, että työttömyysturvaa ei enää heikennetä, niin hän sanoi ”että kyllä tarkoittaa”.

– Nyt tuli mitta täyteen, Aalto korostaa.

”Jää nähtäväksi, miten maan hallitus nyt reagoi”

– Jää nähtäväksi, miten maan hallitus nyt reagoi. Olemme yrittäneet kevään ja kesän mittaan käydä keskustelua hallituksen kanssa. Keskustelut eivät ole johtaneet lopputulokseen, joka meitä tyydyttää, Aalto kertoo.

Teollisuusliitolla on jäseniä kaikkiaan 215 000, joista työmarkkinoitten käytettävissä on vajaat 150 000.

Järjestölliset toimet etenevät vaiheittain. Luottamusmiehiä ja työpaikkoja informoidaan toimien ajankohdista lähiaikoina.

Teollisuusliiton hallitus päätti toimista perjantain kokouksessaan. Hallitus käsitteli asiaa liiton keskuslakkotoimikunnan esityksen pohjalta. Se oli yksimielinen siitä, että ammattiliittojen poliittiselle painostukselle maan hallitusta vastaan ei ole vaihtoehtoa.

– Mikäli hallitus luopuu aikeistaan tämän esityksen suhteen ja sitoutuu siihen, ettei tuo enää uusia työelämää kurjistavia esityksiä eduskunnalle, Teollisuusliitto on valmis harkitsemaan uudelleen painostustoimistaan luopumista, liitto toteaa tiedotteessaan.

Teollisuusliiton mukaan Sipilän hallituksen syntilista työelämän heikennyksissä on synkeän pitkä.

– Työntekijöitä on kuritettu työsuhdeturvaan, koulutukseen ja työttömyysturvaan kohdistuvilla leikkauksilla.

Uusimmat

Fingerpori

comic