Uutiset

Terästeollisuus ei ruostu – Hämeenlinnassa laajentava SSAB tuplasi tuloksensa

Teräkselle riittää kysyntää ja siitä ollaan valmiita maksamaan entistä korkeampaa hintaa. Se näkyy myös teräsyhtiö SSAB:n huhti–kesäkuun tuloksessa.

Yhtiön kassavirta kaksinkertaistui vuoden takaisesta, kun toisen neljänneksen liikevoitto kasvoi 126 miljoonaan euroon edellisvuoden 62 miljoonasta.

Yleinen talouden virkistyminen on herätellyt esimerkiksi auto- ja rakennusteollisuutta, jotka ovat tärkeitä terästeollisuuden asiakkaita. SSAB voi kiittää tuottoisasta puolivuotisestaan myös hintojen nousua Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Erityisen hyvin toisella neljänneksellä onnistui yhtiön Euroopan-osasto, johon kuuluu myös kylmävalssattuja putkia, vaijereita ja metallipinnoitettuja levyjä valmistava tehdas Hämeenlinnassa.

SSAB Europen tulos oli 1,2 miljardia Ruotsin kruunua eli reilut 120 miljoonaa euroa. Se on nelinkertainen verrattuna vuoden takaiseen, vähän yli 30 miljoonan euron tulokseen.

SSAB Europe -liiketoiminta-alueen johtaja Olavi Huhtalan mukaan teräksen kysyntä on kasvanut vuoden takaisesta 4–5 prosenttia.

Eurooppa-divisioonan asemaa on vahvistanut tasaisen kysynnän lisäksi tuotannon väheneminen Euroopassa.

Kilpailijoiden tehtaita on suljettu muun muassa Englannissa.

Viime vuosina eurooppalainen terästeollisuus on kamppaillut kiinalaisen teräksen ylituotannon ja polkuhintojen kanssa.

EU:n vastatoimena asettamat tuontitullit ovat Huhtalan mukaan tasoittaneet tilannetta jonkin verran.

– Tullit eivät koskaan poista tuontia, mutta tilanne on rauhoittunut selvästi vuodesta 2015, jonka loppu oli erittäin vaikea, Huhtala sanoo.

Helppo ei kilpailutilanne vieläkään ole.

Kiina tuottaa terästä vuosittain kaksinkertaisesti Eurooppaan verrattuna, mutta lisäksi eurooppalainen terästeollisuus on Intian, Venäjän, Brasilian ja Turkin puristuksessa.

Siitä huolimatta SSAB pystynyt tekemään merkittäviä investointeja Euroopassa ja Suomessa.

Hämeenlinnan tehtaalla on käynnissä kaksi suurta uudistusta.

Tehtaan kylmävalssauksen alkupää rakennetaan uudelleen noin 40 miljoonalla eurolla. Remontti valmistuu vuoden loppuun mennessä. Pienempi sinkityslinjan investointi valmistuu vuoden 2018 aikana.

SSAB toimii Pohjoismaiden lisäksi myös Yhdysvalloissa.

Tullin tilaston mukaan Suomen vienti Yhdysvaltoihin laski vuonna 2016. Kehitys koskee myös teräksen ja raudan vientiä.

Viime vuonna Suomesta vietiin Pohjois-Amerikkaan 11 miljoonan euron arvosta rauta- ja teräsrakenteita ja työkaluja. Se on 17 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2015.

Yhdysvaltain hallinto on uhannut asettaa tuontiteräkselle korkeita tuontitulleja. EU pohtii mahdollisia vastatoimia. Vielä mahdollisten tullien vaikutuksia on Huhtalan mukaan mahdotonta arvioida. Toistaiseksi loppuvuosi näyttää SSAB:lle valoisalta.

– Jos nyt ei parane, niin ei heikkenekään. HÄSA

SSAB:n toinen neljännes
Teräsyhtiön liikevoitto huhti-kesäkuussa oli euroissa126 milj.Liikevaihto oli euroissa1,8 mrd.Vuoden 2017 ensimmäisellä puolikkaalla yhtiön liikevaihto kasvoi 17115 miljoonaan Ruotsin kruunuun eli 1790 miljoonaa euroon.Teräksen globaali kysyntä on kasvanut viime vuodesta 4–5%

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic