Uutiset

Terrafame kertoo tänään uudesta rahoitusjärjestelystä – tässä taustaa, mitä on tapahtunut aiemmin

Terrafame (entinen Talvivaara) kertoo tänään perjantaina uudesta rahoitusjärjestelystä ja investointihankkeesta. Tiedotustilaisuus alkaa kello 10. Lännen Media kertoo, mitä Terrafamelle on tapahtunut aikaisemmin.

Metallisyhtiö Terrafame haki lokakuussa lupaa uraanin talteen ottamiseen kaivosalueella. Jos lupa hallitukselta heltiää, Terrafame voisi aloittaa oman arvionsa mukaan uraanin talteenoton Sotkamossa vuoden 2019 lopulla.

Valtioneuvosto antaa ratkaisunsa Terrafamen uraanin talteenottohakemuksesta aikaisintaan keväällä 2018 ja viimeistään syksyllä 2018. Näin asiaa arvioi työ- ja elinkeinoministeriön yli-insinööri Jorma Aurela

Talteen otettu uraani vietäisiin jalostettavaksi muualle Eurooppaan tai Pohjois-Amerikkaan, sillä Suomessa uraania ei jalosteta. Jo Talvivaara Sotkamo Oy:n suunnitelmiin kuului uraanin talteenotto.

Talvivaara Sotkamo Oy sai vuonna 2012 Jyrki Kataisen (kok.) sateenkaarihallitukselta äänestyspäätöksellä uraanin talteenottoluvan. KHO kumosi sen vuonna 2013, koska yhtiön toiminta oli muuttunut huomattavasti. Yhtiö hakeutui konkurssiin vuonna 2014.

Kaivosalueella on uraanin talteenottolaitos, johon on mennyt 75 miljoonaa euroa. Laitos vaatii vielä kymmenen miljoonan euron lisäinvestoinnin, jos uraanin talteen ottaminen alkaa.

Terrafamen päätuotteet ovat nikkeli ja sinkki. Se alkaa pian tuottaa kuparia. Suhteessa nikkelin ja sinkin tuotantoon uraanin talteenoton taloudellinen merkitys Terrafamelle ei olisi huomattava, mutta se parantaisi yhtiön kannattavuutta

Suomen valtio on enemmistöomistajana Terrafamessa. Yhtiö kertoi helmikuussa 2017, että se saa 250 miljoonaa euroa yksityistä rahaa. Kaupassa Terrafamesta 15,5 prosenttia siirtyi raaka-ainekauppaa tekevän kansainvälisen Trafigura-konsernin ja siihen kuuluva Galena-sijoitusrahaston omistukseen.

Valtio jää Terrafameen enemmistöomistajaksi. Sille jää yli 84 prosenttia yhtiön osakkeista. Pienet osuudet menevät rahoitusjärjestelyjen myötä lisäksi Trafiguralle ja finanssikonserni Sammolle.

Kaikkiaan valtio on laittanut kaivokseen rahaa Terrafamen aikana yli puoli miljardia euroa. Pekka Perän omistama Talvivaara on ollut yrityssaneerauksessa vuodesta 2013 lähtien.

Lokakuussa 2017 Terrafamesta vähennettiin YT-neuvottelujen seurauksena 37 työntekijää.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti