Uutiset

Terrafame on tehnyt nyt vuoden ajan voitollista tulosta – Käyttökate ja liiketulos positiiviset

Monimetalliyhtiö Terrafame on nyt tehnyt kokonaisen vuoden verran voitollista tulosta.

Yhtiö kertoi Sotkamossa perjantaiaamuna tiedotustilaisuudessa, että viimeisin vuosineljännes oli jo neljäs peräkkäinen, kun käyttökate on positiivinen.

Terrafamen liikevaihto oli 162,4 miljoonaa euroa tämän vuoden ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Yhtiön käyttökate ja liiketulos olivat positiiviset.

Käyttökate kuuden kuukauden aikana oli 20,9 miljoonaa euroa (-51,3). Käyttökate ilman keskeneräisen tuotannon arvonmuutosta oli 4,9 miljoonaa euroa.

Nikkeliä tuotettiin toisella neljänneksellä 5920 tonnia

Terrafamen toisella vuosineljänneksellä tuotettiin nikkeliä 5 920 tonnia ja sinkkiä 14 096 tonnia.

Tulos oli 3,4 miljoonaa euroa positiivinen, vaikka toukokuussa pidetty, suunniteltu huoltoseisakki rajoitti tuotanto- ja myyntimääriä.

Akkukemikaalitehdasta ja siihen liittyvää voimalaitosta koskevassa hankkeessa siirryttiin teknis-taloudellista selvitysvaiheesta toteutussuunnitteluun.

Ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä eli YVA-menettelyssä edettiin ohjelmavaiheesta YVA-selostuksen valmisteluun.

Kaivosalueelle varastoitujen vesien määrä oli kesäkuun lopussa 1,9 miljoonaa kuutiota, mikä vastaa 1–3 miljoonan kuution tavoitetasoa.

Kevään sulamisvesistä huolimatta ympäristöluvan mukaista puhdistetun veden purkukiintiötä ei ollut tarpeen käyttää täysimääräisenä.

Hyvän vesitaseen ansiosta ajanjaksolla 7.–30.6.2018 vettä ei johdettu lainkaan ulos kaivosalueelta.

Valtio ei rahoita tällä hetkellä yhtiön toimintaa

Suomen valtio rahoitti Terrafamea ensimmäisen kerran kesäkuussa 2015 eli reilut kolme vuotta sitten. Valtio on rahoittanut yhtiötä runsaalla 400 miljoonalla eurolla.

Tällä hetkellä valtio ei rahoita Terrafamen toimintaa. Se omistaa kaivosyhtiöstä 77 prosenttia.

Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia totesi toukokuussa Lännen Medialle, että omistusosuus laskee akkukemikaalitehtaan investoinnin jälkeen noin 71 prosenttiin.

Terrafame sai heinäkuun alussa Sotkamon kunnalta rakennusluvan kaavailemalleen uudelle tehtaalle, jossa tuotettaisiin sähköajoneuvojen akkujen valmistukseen soveltuvia akkukemikaaleja.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic