Uutiset

Terrafamen liikevaihto laski alkuvuonna – syynä erityisesti nikkelin ja sinkin laskeneet hinnat

Myös käyttökate ja liiketulos laskivat viime vuoden tasosta. Tammi-kesäkuun liiketulos oli miinuksella 16,1 miljoonaa euroa.
Terrafame kertoo perjantaiaamuna, että alkuvuoden kannattavuutta heikensivät hintojen lasku ja huoltoseisokki. Kuvassa on etualalla metallitehdas Sotkamon tehdasalueella. Kuva: Kainuun Sanomat
Terrafame kertoo perjantaiaamuna, että alkuvuoden kannattavuutta heikensivät hintojen lasku ja huoltoseisokki. Kuvassa on etualalla metallitehdas Sotkamon tehdasalueella. Kuva: Kainuun Sanomat

Monimetalliyhtiö Terrafame Oy:n liikevaihto laski alkuvuonna eli tammi-kesäkuussa 13,2 prosenttia vuoden 2018 vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Kainuussa Sotkamossa toimivan Terrafamen ensimmäisen vuosipuoliskon eli tammi-kesäkuun 2019 liikevaihto oli 141 miljoonaa euroa. Viime vuonna vastaavana ajankohtana liikevaihto oli 162,4 miljoonaa euroa.

Yhtiö kertoi perjantaiaamuna, että kannattavuutta heikensivät hintojen lasku ja huoltoseisokki. Liikevaihtoa painoivat erityisesti toisen vuosineljänneksen loppua kohden laskeneet nikkelin ja sinkin hinnat.

Liikevaihto laski toisella vuosineljänneksellä eli huhti-kesäkuussa 21,8 prosenttia verrattuna vuoden 2018 vastaavaan ajankohtaan ja oli 60 miljoonaa euroa. Viime vuoden huhti-kesäkuussa liikevaihto oli 76,7 miljoonaa euroa.

Metallitehtaan vuosittainen huoltoseisokki laski tuotantomääriä toisella vuosineljänneksellä, mikä yhdessä toisen vuosineljänneksen loppua kohden alentuneiden nikkelin ja sinkin hintojen kanssa laski neljänneksen liikevaihtoa vuoden 2019 ensimmäiseen vuosineljännekseen verrattuna.

Liikevaihdon lasku heijastui käyttökatteeseen, joka jäi 1,5 miljoonaan euroon, kun se 2018 alkuvuonna oli 20,9 miljoonaa.

Katsauskauden liiketulos oli miinuksella 16,1 miljoonaa, kun se vuosi sitten oli plussalla 5,8 miljoonaa euroa.

Viime vuoteen oltiin tyytyväisiä

Viime vuoden kokonaistulokseen Terrafamen johto oli keväällä erittäin tyytyväinen. Yhtiö pääsi vuonna 2018 siihen tuotantoon, minkä se asetti tavoitteekseen vuonna 2015.

Terrafame on korostanut, että sen tähtäimessä on 30 000 nikkelitonnin tuotanto vuodessa 30 vuotta tästä eteenpäin.

Päätuotteena on tällä hetkellä nikkeli-kobolttisulfidi. Nikkeli lähtee Sotkamosta vientiin rautatiekuljetuksilla satamiin ja sieltä ympäri maailmaa.

Akkukemikaalitehtaan rakentaminen etenee

Terrafame kertoi viime syksynä investoivansa akkukemikaalitehtaaseen yhteensä noin 240 miljoonaa euroa. Akkukemikaalitehtaan rakentaminen etenee suunnitellusti, ja pääprosessialueiden rakennusten rakentaminen on aloitettu.

Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen kertoo Lännen Medialle, että tehtaan kaupallinen tuotanto käynnistyy vuonna 2021.

– Ympäristölupahakemus jätettiin huhtikuussa, ja luvan käsittely kestänee arviolta vuoden, Lukkaroinen arvioi.

Sähköautojen akkujen tuotannossa käytetään nikkeli- ja kobolttisulfaattia, ja niitä Terrafame alkaa tuottaa uudessa akkukemikaalitehtaassa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti