Uutiset

Terrafamen vuoden 2018 liikevaihto on noin sata miljoonaa euroa parempi kuin 2017 – käyttökatekin lähes kaksinkertaistui

Yhtiön toiminnan aloittamisen yhteydessä määrittelemä täyden käynnin tuotantotaso saavutettiin loppuvuonna 2018.
Terrafamen kaivos Sotkamossa kuvattuna tammikuussa 2019. Kuva: MARJATTA KURVINEN

Monimetalliyhtiö Terrafamen viime vuoden liikevaihto oli 325,8 miljoonaa euroa, kun se edellisenä vuonna oli 220 miljoonaa. Käyttökate oli 32,8 miljoonaa euroa, kun vuonna 2017 se oli 13,6 miljoonaa euroa.

Vuoden 2018 viimeisellä vuosineljänneksellä ylitettiin edellisellä vuosineljänneksellä tehty nikkelin tuotantoennätys.

Tuloksesta kerrottiin tehdasalueella Sotkamossa.

Sinkin tuotanto säilyi lähes kolmannen vuosineljänneksen tasolla. Nikkelin keskihinta vuoden viimeisellä neljänneksellä oli 11 516 USD/tonn, missä oli laskua 13,2 prosenttia verrattuna vuoden kolmanteen neljännekseen.

Sinkin keskihinta nousi neljännellä vuosineljänneksellä 3,7 prosenttia kolmanteen vuosineljännekseen verrattuna ja oli 2 631 USD/tonni.

Ennätykselliset tuotantoluvut eivät riittäneet kompensoimaan alhaista nikkelin markkinahintaa, mikä näkyi kannattavuuden notkahduksena vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä. Vuoden 2019 alkaessa nikkelinhintakehitys on kääntynyt positiivisempaan suuntaan.

– Koko vuoden 2018 liiketuloksemme nousi 3,0 miljoonaan euroon, Lukkaroinen kertoo.

Yhtiön toiminnan aloittamisen yhteydessä määrittelemä täyden käynnin tuotantotaso saavutettiin vuoden kolmannella vuosineljänneksellä.

– Vuosituotantona tämä vastaa noin 30 000 tonnia nikkeliä ja noin 64 000 tonnia sinkkiä. Vuoden 2018 aikana tuotimme nikkeliä 27 377 tonnia ja sinkkiä 61 608 tonnia. Jatkoimme myös sivutuotteidemme koboltin ja kuparin tuotantoa.

Akkukemikaalitehdas kasvattaa jalostusastetta

Terrafame kertoi lokakuussa, että se rakentaa Sotkamoon akkukemikaalitehtaan ja kasvattaa näin merkittävästi jalostusastettaan ja samalla liikevaihtoaan. Yhtiö on arvioinut, että tehdas toisi arviolta 200 miljoonaa uutta liikevaihtoa vuosittain. Investoinnin arvo on noin 240 miljoonaa.

Terrafamen päätuote on nikkeli-kobolttisulfidi, jota aletaan jalostaa Sotkamossa sähköajoneuvojen akkuihin sopiviksi nikkeli- ja kobolttisulfaateiksi.

Maanrakennustyöt alkoivat viime kesänä, ja tavoitteena on ottaa tehdas käyttöön vuonna 2020. Valmis akkukemikaalitehdas työllistää noin 150 henkilöä.

Akkukemikaalitehtaan ympäristövaikutusten arviointiprosessi on saatu päätökseen tammikuussa.

Uraanilaitos viivästyy aiotusta

Sen sijaan uraanilaitos ei aloita toimintaansa Sotkamossa ainakaan lähivuosina, sillä kaivosyhtiö joutuu hyvin todennäköisesti laittamaan uraanin talteenoton valmistelun kokonaan uusiksi.

– Näyttää hyvin todennäköiseltä, että emme saa lainvoimaista lupaa vielä tänä vuonna. Jos näin käy, niin joudumme suunnittelemaan toteutusaikataulun uusiksi, toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen totesi Lännen Medialle tammikuun alussa 2019.

Kyseessä olisi Suomen ensimmäinen uraanin talteenottolaitos. Terrafame on hakenut sille lupaa syksyllä 2017. Luvan ratkaisee maan hallitus.

 

Oikaisu 21.2.2019 klo 12:32

Otsikossa puhuttiin aluksi virheellisesti tuloksesta, vaikka kyseessä on liikevaihto.

Uusimmat

Fingerpori

comic