Uutiset

Terrorismirikosten valmistelu käräjillä Helsingissä – syyte: miehet pyrkivät Syyriaan taistelemaan

Helsingin käräjäoikeudessa käynnistyi perjantaiaamuna terrorismirikosten valmisteluun liittyvän kokonaisuuden käsittely.

Kolmea suomalaismiestä epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta. Lisäksi yhtä miehistä epäillään koulutuksen antamisesta terrorismirikoksen tekemistä varten ja yhtä värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen.

Kaikki kolme saapuivat käräjäoikeuteen vapaalta jalalta perjantaina. He eivät peitelleet kasvojaan, kun tiedotusvälineillä oli kuvausmahdollisuus.

Juttuun liittyy myös talousrikoshaara, jonka käsittely on alkanut käräjäoikeudessa. Terrorismirikoskokonaisuudesta pidettiin jo aiemmin valmisteluistunto, jossa syyttäjien laatimat haastehakemukset ja vastaajien vastaukset syytteisiin tulivat julkisiksi. Molemmissa kokonaisuuksissa on sama oikeuden puheenjohtaja.

Kaikki tapahtumat sijoittuvat haastehakemuksen mukaan loppuvuoden 2012 ja elokuun 2014 väliselle ajalle. Kaikki vastaajat ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Terrorismirikoskokonaisuutta on tutkinut keskusrikospoliisi, ja sen syytteiden nostosta on vastannut nykyinen valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen. Perjantaina oikeudessa syytteitä ajoivat kihlakunnansyyttäjät Juha-Mikko Hämäläinen ja Aleksi Turunen.

Syyttäjät vaativat kolmikolle 1,5–2 vuoden mittaisia vankeusrangaistuksia.

Syyte: tavoite matkustaa taistelemaan Syyriaan

Terrorismirikosten valmistelussa on syytteen mukaan kyse siitä, että miehet olisivat halunneet matkustaa Suomesta Syyriaan liittyäkseen maan hallituksen joukkoja vastaan taistelevaan Katiibat al-Muharijeen -nimiseen (KAT) terroristiryhmään. He olisivat myös ostaneet varusteita tätä varten, syytteissä lukee.

Suunnitelma ei kuitenkaan ole toteutunut.

Miehet olisivat matkansa rahoitusta varten perustaneet yrityksiä, joiden avulla he ovat nostaneet perusteettomia arvonlisäverojen palautuksia. Lisäksi yksi miehistä olisi perustanut Northern Relief -nimisen avustusjärjestön Syyriaan toimitettavia vaatelähetyksiä varten.

Sama mies oli vuonna 2012 matkustanut Georgiaan ja Syyriaan, ja syyttäjän mukaan tuolloin mies olisi solminut tarvittavia suhteita terrorismijärjestöön liittymistä varten ja saanut koulutusta.

Mies on myös ostanut kaksi maastoautoa ja moottoripyörän, joita oli syyttäjän mukaan tarkoitus käyttää perillä. Häntä syytetään myös koulutuksen antamisesta terrorismirikoksen tekemistä varten, koska hänen hallussaan olevasta tietokoneesta ja muistitikusta on löytynyt muun muassa aseiden käyttöoppaita ja sotilasoppaita, muun muassa Sotilaan käsikirja 2010.

Oikeudessa syytetty kiisti, että muistitikku oli hänen. Lisäksi hänen puolustusasianajajansa totesi oikeudessa, että miehen koneen on ollut myös muiden käytettävissä.

Värväysrikoksesta puolestaan syytetään toista käräjillä ollutta miestä, koska hän on ladannut videon Youtubeen, jossa esiintyy ISIS-järjestön kanssa yhteistyötä tekevän ryhmittymän komentaja. Mies olisi kääntänyt videon samalla suomeksi.

Syytteen mukaan miesten aikeet jäivät suunnitelmatasolle, koska heidän kontaktinsa oli menehtynyt ennen miesten Syyriaan saapumista.

Puolustus: suunnitelmaa ei ollut

Vastaajat ovat kiistäneet kaikki syytteet eikä suunnitelmaa terrorismirikoksen toteuttamista varten ole heidän mukaansa ollut. Syyriaan matkannut mies kertoi matkanneensa Syyriaan tehdäkseen humanitääristä työtä. Hän ei ole ollut tietoinen, että KAM-ryhmittymä olisi tuolloin luokiteltu terrorismiryhmäksi.

Ajoneuvohankinnat hän myöntää, mutta niistä pari on tehty syytteen ajanjakson jälkeen. Hän myös kiistää, että olisi antanut koulutusta terrorismirikoksen tekoa varten. Northern Relief -järjestöllä on tehty pelkästään humanitääristä työtä.

Videon Youtubeen ladannut mies kiistää, että videon tarkoitus olisi ollut ihmisten värväys terrorismia varten. Varusteet ovat olleet pitkälti henkilökohtaisia leirintävälineitä, eikä hankintoja ole tehty yhdessä.

Yksi vastaajista on todennut, ettei hän ole koskaan käynytkään Syyriassa.

Oikeudenkäynti jatkuu joulun korville

Perjantaina käynnistynyt oikeudenkäynti jatkuu joulukuun 21. päivään saakka. Perjantaina ohjelmassa on syytteidenluku, vastaajien vastaukset ja kokonaisuuden esittely.

Syyttäjä Hämäläisen mukaan oikeudenkäynnissä on kyse myös oikeuskäytännön muodostamisesta. Terrorismirikoksia kun on ollut Suomessa vähän, ja lait on luotu hänen mukaansa niin, että terrorismin laatu on Euroopassa muuttunut.

Hämäläinen on toiminut syyttäjänä myös muissa terrorismiin liittyvissä oikeusjutuissa Suomessa.

Hänen mukaansa syytetyillä oli toteuttamiskelpoinen suunnitelma Syyriaan taistelua varten, ja syyttäjät pyrkivät näyttämään suunnitelman toteen oikeudessa.

 

Oikaisu 17.11. kl 15.03:

Korjattu KAT-ryhmittymän kirjoitusasu. Alkuperäisessä jutussa luki, että Youtube-videolla esiintyi KAT-ryhmittymän johtaja. Korjattu muotoon: ISIS-järjestön kanssa yhteistyötä tekevän ryhmittymän komentaja.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti