Uutiset

Terroristijärjestö Isis väittää Ranskan Strasbourgin ampujaa sotilaakseen — Viranomaiset eivät ole vahvistaneet tietoa

Terroristijärjestö Isis on ottanut joulumarkkinoilla Ranskan Strasbourgissa tiistaina tapahtuneen ampumisen nimiinsä. Todisteita se ei ole esittänyt.
Poliisin laajat etsinnät Strasbourgin ampujan löytämiseksi päättyivät myöhään torstai-iltana tulitaisteluun. Ranskan poliisi tiedotti hetkeä myöhemmin, että epäilty ammuskelija kuoli poliisin luoteihin. Kuva: JEAN-MARC LOOS

Ääri-islamistinen terroristijärjestö Isis otti myöhään torstai-iltana Ranskan Strasbourgin iskun nimiinsä. Isis tiedotti asiasta propagandatoimistonsa Twitter-tilin kautta, kertovat kansainväliset uutistoimistot.

Isisin mukaan ampuja oli terroristijärjestön sotilas, joka teki iskun terrorijärjestön vaatimuksesta. Järjestö on kehottanut kaikkia kannattajiaan iskemään sitä vastaan taistelevien maiden kansalaisia vastaan eri puolilla maailmaa.

Ranska on yhtenä valtiona mukana Yhdysvaltojen johtamassa koalitiossa, joka on pyrkinyt nujertamaan Isisin vuodesta 2014 lähtien Syyriassa ja Irakissa.

Ranskan poliisi kertoi myöhään torstai-iltana, että Strasbourgissa joulutorin ampumisesta etsintäkuulutettu Cherif Chekatt, 29, on tapettu. Poliisit löysivät epäillyn iltakymmenen aikaan, ja kohtaamista seurasi tulitaistelu.

Ranskan turvallisuusviranomaiset olivat ehtineet jahdata iskun tekijää kaksi vuorokautta. Mies löytyi lopulta kahden kilometrin päästä iskupaikasta.

Ranskan poliisi kertoi torstai-iltana Reutersille, että yksi henkilö on kuollut, ja kyseessä on juuri Chekatt. Terroristijärjestö Isis otti sosiaalisen median kanavansa kautta iskun vastuulleen ammuskelijan kuoleman jälkeen, kertovat kansainväliset uutistoimistot.

Viranomaiset eivät ole vahvistaneet äärijärjestön yhteyttä iskuun. Uutistoimistojen mukaan Isis ei ole esittänyt myöskään väitettään tukevia todisteita. Isisillä on tapana ottaa väkivaltaisia iskuja nimiinsä etenkin, jos niiden tekijä kuolee.

Raskaasti aseistetut poliisit kolusivat Strasbourgin kaupunkia vielä myöhään torstaina. Kuva: JEAN-MARC LOOS

Haavoittuneita 13

Aivan Saksan rajalla sijaitsevassa Strasbourgissa tapahtui ammuskelu tiistai-iltana. Viranomaiset tutkivat tekoa terrori-iskuna.

Ampuminen tapahtui suositulla joulutorilla turvatarkastuksista ja terrorismia torjuvien sotilasjoukkojen partioinnista huolimatta.

Asemiehen luoteihin kuoli kolme ihmistä, haavoittuneita on tämän hetken tietojen mukaan 13. Osa loukkaantuneista on kriittisessä tilassa.

Joulutorin ampuja ehti olla karkuteillä kaksi vuorokautta. Ranskan ja Saksan poliisivoimat jahtasivat miestä yli 700 poliisihenkilön voimin, käytössä oli myös helikoptereita.

Koko torstaipäivän ajan poliisi tutki Strasbourgin kaupunginosia laajoissa operaatioissa. Iskun tekijä löytyi lopulta Strasbourgista Neudorfin ja La Meinaun kaupunginosien alueelta vain kaksi kilometriä etelään ampumapaikalta.

Ranskan turvallisuusviranomaiset olivat luokitelleet 29-vuotiaan Cherif Chekattin riskihenkilöksi. Kuva: Ropi

Radikalisoituminen alkoi vankilassa

Viranomaisten mukaan Strasbourgin ampuja oli Ranskan turvallisuusviranomaisten seurannassa. Miestä pidettiin riskihenkilönä ja terroriuhkana.

Mies oli useaan kertaan tuomittu rikollinen, niin kutsuttu poliisin vanha tuttu. Hänellä oli rikostuomioita ainakin Ranskassa, Saksassa ja Sveitsissä.

Ranskan viranomaisten mukaan miehen uskonnollinen radikalisoituminen alkoi vankilassa.

 

Lähde: AFP, Reuters

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti