Uutiset

Terveellistä sekä koiralle että ihmiselle: maaseutu, eläinlajien rikkaus ja iso perhe

Tuore tutkimus lisää tietoa elintapojen ja elinympäristön vaikutuksesta elimistön mikrobikantaan ja sen kautta allergioihin.
Jos riski sairastua allergiaan lisää koiran tyytyväisyyttä elämäänsä, niin maaseudulla ja isossa perheessä koira on tältä osin tyytyväisempi kuin kaupungissa. Kuva: Jami Jokinen
Jos riski sairastua allergiaan lisää koiran tyytyväisyyttä elämäänsä, niin maaseudulla ja isossa perheessä koira on tältä osin tyytyväisempi kuin kaupungissa. Kuva: Jami Jokinen

Sekä koiralle että ihmiselle on terveellisintä elää maaseudulla, mutta samalla lähellä muita. Näin on tuoreen tutkimuksen mukaan ainakin silloin, jos tarkastellaan riskiä sairastua allergisiin sairauksiin.

Asiaan vaikuttavat sekä elinympäristö että elintavat. Koiralla tämä on havaittu jo aiemmin, mutta nyt sama todettiin ihmisellä.

Molemmilla lajeilla allergisen sairauden riski vaikuttaa olevan vähäisin silloin, kun ihon mikrobilajisto eli mikrobiomi on maaseutumaisen ympäristön ja mikrobien rikkautta edistävän elämäntavan muokkaama.

– Tällainen elintapa sisälsi useita eri eläimiä perheessä sekä isomman perhekoon, kertoo professori Hannes Lohi Helsingin yliopistosta tiedotteessa.

Asiaa tutkittiin osana DogEnvi -tutkimushanketta, jossa ovat mukana Helsingin yliopiston lisäksi Suomen ympäristökeskus (Syke) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Ihon mikrobit selvemmin yhteydessä elinympäristöön

Tutkimushankkeessa on jo aiemmin havaittu, että koira kärsii allergiasta todennäköisemmin silloin, kun sen omistajallakin on allergisia oireita.

Nyt selvitettiin, selittyykö asia molempien lajien samoilla suoliston tai ihon mikrobeilla. Mukana oli 168 koira-ihminen paria.

Tutkijat havaitsivat, että kumpikin laji altistuu maaseudulla ja kaupungissa erilaisille mikrobeille. Maaseudulla vaihtelu ihon mikrobeissa oli eri yksilöiden välillä suurempaa kuin kaupungissa.

– Juuri monipuolinen ja vaihteleva mikrobialtistus saattaa olla hyödyllistä terveydelle, toteaa erikoistutkija Jenni Lehtimäki Sykestä.

Ihmisen ja koiran ihomikrobeissa havaittiin yhtäläisyyksiä, ja kaupungissa tämä oli selvempää kuin maaseudulla. Toisin sanoen kaupunkikoirien iholla elää enemmän samoja mikrobeja kuin kaupunkilaisihmisen iholla kuin vastaavalla parilla maaseudulla.

Suolistomikrobien kohdalla lajien ei havaittu ”jakavan” mikrobistoa. Lisäksi elinympäristö näyttää vaikuttavan molemmilla lajeilla enemmän juuri ihon kuin suoliston mikrobiomiin.

Minkään yksittäisen mikrobin ei kuitenkaan havaittu olevan allergiariskille ratkaisevaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic