Uutiset

Terveydenhoitajapäivät Helsinki–Tukholma-risteilyltä on peruttu – syynä koronavirustilanne Ruotsissa ja hoitohenkilökunnan laajan sairastumisen ja karanteenin riski

Laiva olisi lähtenyt Tukholmaa kohti torstaina ja palannut lauantaina. Terveydenhoitajaliiton puheenjohtajan Tiina Mäenpään ilmoittautuneita oli noin 300. Syynä peruuttamiseen oli Tukholman pahentunut koronavirustilanne, joka olisi riskeerannut hoitohenkilökunnan tartunnoille ja karanteeneille.
Terveydenhoitajat eivät lähde Tukholmaan, koska koronavirustilanne pahentui Ruotsissa. Kuva: Mauri Ratilainen
Terveydenhoitajat eivät lähde Tukholmaan, koska koronavirustilanne pahentui Ruotsissa. Kuva: Mauri Ratilainen

Terveydenhoitajapäivät, lääkäripäivät ja sairaanhoitajapäivät on ollut tarkoitus järjestää Suomessa kahden viikon aikana. Nyt terveydenhoitajapäivät on peruttu.

Terveydenhoitajien piti matkustaa torstaista alkaen kohti koronavirusepidemiasta kärsivää Tukholmaa kolmen päivän risteilyllä ja palata lauantaina Suomeen. Ohjelmaan olisi kuulunut vapaaehtoinen maissa käynti.

Terveydenhoitajaliiton puheenjohtaja Tiina Mäenpää kertoo Lännen Medialle, että päätös päivien peruuttamisesta tehtiin tänään. Sitä mietittiin usean päivän ajan, mutta Ruotsin pahentunut koronavirustilanne ratkaisi.

– Selvä asia on, ettei tässä tautitilanteessa olisi ollut mitään järkeä lähteä.

Terveydenhoitajapäiville piti osallistua ohjelman mukaan myös perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) ja useiden THL:n asiantuntijoiden.

Suomi on tähän mennessä reagoinut koronavirustartuntoihin karanteeneilla. Muutama tartunta laivalla olisi voinut viedä siellä olevat terveydenhoitajat karanteeniin samalla kun koronavirus leviää Suomessa ja kouluissa.

Lääkäripäivät tulossa viikon kuluttua

Seuraava hoitohenkilökunnan laaja tartunta- ja karanteeniriski piilee lääkäripäivissä, jotka järjestetään Tampereella viikon kuluttua 18.–20.3. Lääkäripäivät on pyytänyt viranomaisilta kannanottoa järjestämisen vaikutuksista ja riskeistä.

Ilmiselvänä riskinä on, että lääkärit ovat karanteenissa tai sairaana silloin, kun koronvirus on levinnyt laajasti Suomeen ja sitä pitäisi hoitaa. Osa koronavirukseen sairastuneista potilaista joutuu tehohoitoon. Huolen nosti esille keskiviikkona myös kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.).

– Pidän aivan käsittämättömän edesvastuuttomana järjestäjiltä, ettei lääkäripäiviä ole jo peruttu koronaviruksen takia. Virus leviää Suomessa, Pohjoismaissa ja muualla Euroopassa. Mitä tapahtuisi, jos meillä on tuhansia altistuneita lääkäreitä tällaisen tapahtuman jälkeen ja heistä useat sairastuisivat, kysyy Kärnä.

Sitten edessä sairaanhoitajapäivät

Kahden viikon päästä 25.3.–26.3. ovat puolestaan vuorossa sairaanhoitajapäivät Messukeskuksessa Helsingissä.

Jokaiseen laajaan hoitohenkilökunnan laajaan tapaamiseen liittyy riski, että ammattilaiset eivät itse ole työkunnossa silloin, kun suomalaiset tarvitsevat hoitoa.

Koronavirus leviää tällä hetkellä Suomessa kiihtyvällä tahdilla niin, että karkeasti kolmen päivän välein tapausmäärä kaksinkertaistuu. Tahti on sama kuin kaikissa verrokkimaissa Euroopassa, mutta Suomi tulee vain viikon–pari jäljessä.

Uusimmat

Fingerpori

comic