Uutiset

Texasin pommi-iskuista epäilty räjäytti itsensä

Texasin pommi-iskujen sarjasta epäilty mies on surmannut itsensä räjäyttämällä, kertovat amerikkalaismediat.

Epäilty räjäytti itsensä poliisioperaation aikana valtatiellä Round Rockin alueella Austinissa, kertoi CBS-tv-kanava.

Tätä ennen Austinissa ja San Antoniossa oli ollut kuusi pommi-iskua, jotka olivat surmanneet kaksi ihmistä ja haavoittaneet neljää.

Ennen epäillyn surmaa poliisi oli jakanut eteenpäin valvontakameran kuvaa valkoihoisesta vaaleatukkaisesta miehestä, joka oli tuonut postitoimistoon kaksi suurta pakettia.

Texasin Austinissa ja sen ympäristössä on herättänyt pelkoa pommi-iskujen sarja. Tiistaina räjähti nauloilla täytetty pakettipommi pikalähettipalvelu FedExin keskuksessa lähellä San Antoniota. Tämän jälkeen viranomaiset purkivat pommi-virityksen Austinissa löydetystä pakettipommista.

Tutkijat vetosivat suoraan pommittajaan

Pommi-iskujen tutkijat vetosivat tiistaina median kautta suoraan pommi-iskujen tekijään pyytäen tätä ainakin ilmoittamaan itsestään joko kertomalla vaatimuksistaan tai selittämällä tekojaan.

-Jonkun pitää tietää jotakin, sanoi FBI:n tiedottaja Christina Garza uutistoimisto Reutersin mukaan.

-Pyydämme näiden räjähteiden takana olevalta ihmiseltä selitystä.

Viranomaiset ovat pyytäneet suurelta yleisöltä vihjeitä, jotka johtaisivat pommi-iskujen tekijän pidättämiseen luvaten 115 000 dollarin palkkion.

Kuudesta pommi-iskusta viisi on tapahtunut Austinissa. Poikkeus oli tiistaina FedExin toimistossa räjähtänyt pommi, joka kaatoi naispuolisen työntekijän. Paketti oli lähetetty Austinista.

Tutkijoiden mukaan tiistain kaksi räjähdystä liittyvät neljään aiempaan pommi-iskuun, jotka tehtiin 2. ja 18. maaliskuuta välisenä aikana Austinissa. Niissä kuoli kaksi ihmistä ja loukkaantui neljä.

Presidentti Donald Trump kuvasi pommi-iskujen takana olevaa ihmistä ”selvästi erittäin, erittäin sairaaksi yksilöksi”. Hänen mukaansa tekijöitä voi olla myös useampi.

”Kotimaista terrorismia”?

Kolme ensimmäistä pommia oli pakettipommeja, jotka oli jätetty kolmen kodin eteen Austinin eri lähiöissä. Neljäs pommi räjähti sunnuntaiyönä kaupungin länsiosassa. Se oli poliisin mukaan monimutkaisempi ja räjäytyksessä oli käytetty laukaisulankaa.

Yhdysvaltain kongressin mustien edustajien ryhmä on kehottanut liittovaltion viranomaisia luokittelemaan iskut terrori-iskuiksi ja määrittämään, ovatko ne ”ideologisesti tai rasistisesti motivoituja”.

Afroamerikkalaisten kansalaisoikeuksia ajava NAACP-järjestö on nimittänyt iskuja ”kotimaiseksi terrorismiksi”.

Tapauksia tutkii yli 350 Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n sekä Alkoholi-, tupakka-, tuliase- ja räjähdeviraston tutkijaa.

Paniikissa olevat kansalaiset ovat soittaneet yli 1 200 puhelua hätänumeroon epäilyttävien pakettien takia. Texasin kuvernööri Greg Abbott rauhoitteli pommi-iskujen pelästyttämiä asukkaita.

-Haluan vakuuttaa kaikille Austinin alueella ja koko osavaltiossa, että Texas tekee kaikkensa antaakseen tarpeelliset resurssit sen varmistamiseksi, että nämä rikokset ratkaistaan mahdollisimman nopeasti, hän sanoi uutiskanava CNN:n mukaan.

Texasin pommi-iskujen sarjaa on verrattu ”Unabomberina” tunnetun Theodore Kaczynskin tekemiin pommi-iskuihin 1970–1990-luvuilla. Unabomber jätti pommeihinsa kirjaimet FC, mikä tarkoitti sanoja Freedom Club (vapausklubi). Nyt räjähtäneistä pommeista etsitään samantapaisia vihjeitä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic