Uutiset

Texasissa ja Ohiossa lähes kaikki abortit on peruttu koronaviruksen vuoksi – raskaudenkeskeytyksen saa vain, jos raskaus vaarantaa äidin hengen tai terveyden

Planned Parenthood on suuri seksuaaliterveysjärjestö Yhdysvalloissa. Järjestön klinikka Texasin Houstonissa kuuluu maan suurimpiin. Kuva: AARON SPRECHER
Planned Parenthood on suuri seksuaaliterveysjärjestö Yhdysvalloissa. Järjestön klinikka Texasin Houstonissa kuuluu maan suurimpiin. Kuva: AARON SPRECHER

Koronaviruskriisi on johtanut osassa Yhdysvaltoja aborttien perumiseen ja lykkäämiseen.

Ohion ja Texasin osavaltiot pitävät nyt aborttia yhtenä ei-välttämättömistä toimenpiteistä, joita pitää lykätä sairaanhoidossa. Määräyksellä halutaan pitää mahdollisimman paljon terveydenhuollon resursseja koronaviruksen aiheuttamaan tautiin sairastuneiden hoitamisessa.

Asiasta kertovat muiden muassa BBC, CNN ja uutistoimisto Reuters.

Texasissa määräyksen rikkominen voi johtaa sakkoihin tai jopa puolen vuoden vankilatuomioon. Osavaltion viranomaisten mukaan abortin saa enää tapauksissa, joissa äidin henki tai terveys on vaarassa.

Ohio puolestaan määräsi peruttavaksi abortit, joissa tarvitaan suojaimia, kuten essuja ja hengityssuojaimia.

Varapresidentti Mike Pence, joka johtaa maassa koronavirusepidemian vastaisia toimia, pyysi viime viikolla sairaaloita pidättäytymään ei-kiireellisistä leikkauksista.

Aikaan sidottu toimenpide

Aborttia vastustavasta järjestöstä, Americans United for Life, kommentoitiin Reutersille, että Ohio ja Texas ”tekevät oikein”.

Lukuisat synnytyslääkäreiden ja gynekologien järjestöt kuitenkin sanovat, että aborttien lykkääminen on riski. Järjestöt julkaisivat viime viikolla yhteisen lausunnon, jossa pyydettiin mahdollistamaan aborttien tekeminen myös kriisissä.

Lausunnossa muistutettiin, että kyseessä on aikaan sidottu toimenpide ja että viivästyminen voi johtaa sen peruuntumiseen kokonaan.

– Se, että aborttia ei saa, vaikuttaa syvästi ihmisen elämään, terveyteen ja hyvinvointiin, järjestöt sanoivat.

Yhdysvalloissa useimpia abortteja ei tehdä sairaaloissa, vaan muiden muassa avohoidossa tai kotona.

– On tärkeää, että aborttia haluavilla ihmisillä olisi pääsy hoitoon ilman politisoitunutta sekaantumista asiaan, sanoi Reutersille Heather Shumaker naisjärjestö National Women’s Law Centerista.

Useat muut osavaltiot, joissa on republikaanikuvernööri, eivät ole pysäyttämässä abortteja koronaviruksen vuoksi. Esimerkiksi Marylandissa määräys lykätä ei-kiireelliset leikkaukset ei koske abortteja.

Osa osavaltioista rajoittaa abortin saantia

Abortti kuuluu Yhdysvalloissa asioihin, jotka jakavat amerikkalaisia voimakkaasti.

Joissakin osavaltioissa, kuten Texasissa ja Ohiossa, abortin saamista on rajoitettu muita enemmän.

Texasissa aborttia haluavien naisten täytyy saada neuvontaa vaihtoehdoista abortille ennen toimenpidettä.

Ohio puolestaan hyväksyi viime vuonna lain, joka kieltäisi abortin kuuden raskaudenviikon jälkeen. Siitä puhuttiin sydämensyke-lakina. Kielto ei ole kuitenkaan astunut voimaan, koska liittovaltion tuomari esti viime heinäkuussa sen voimaantulon toistaiseksi.

Myös Texasissa lainsäätäjät ovat ehdottaneet samanlaista kieltoa. Useat kaupungit osavaltiossa ovat julistautuneet ”syntymättömien turvapaikoiksi”.

Yhdysvalloissa korkeimman oikeuden on määrä antaa kesäkuussa tuomionsa louisianalaisen lain haastavassa tapauksessa. Riippuen tuomiosta abortin saanti voi muuttua aiempaa vaikeammaksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic