Uutiset

Thaimaalainen oikeus kielsi puolueen, joka nimitti prinsessan pääministeriehdokkaakseen

Oppositiopuolueen johtajilta kiellettiin politiikkaan osallistuminen 10 vuodeksi.
Kielletyn puolueen puheenjohtaja Preechapol Pongpanich hyväksyi oikeusistuimen päätöksen. Kuvaaja: RUNGROJ YONGRIT
Kielletyn puolueen puheenjohtaja Preechapol Pongpanich hyväksyi oikeusistuimen päätöksen. Kuvaaja: RUNGROJ YONGRIT

Thaimaan perustuslakioikeus määräsi torstaina hajotettavaksi oppositiopuolueen, joka oli yrittänyt nimittää pääministeriehdokkaakseen kuninkaan sisaren 24. maaliskuuta pidettäviin vaaleihin.

Thai Raksa Chart -puolueen kieltäminen vain kaksi viikkoa ennen vaaleja on kova isku oppositiopuolueiden mahdollisuuksille lyödä sotilasjunttaa lähellä olevat puolueet. Sotilaat ottivat vallan maassa vuonna 2014.

Tuomari Taweekiet Meenakanit kertoi puolueen hajottamisesta sekä siitä, että puolueen johtajistolta kiellettiin politiikkaan osallistuminen 10 vuodeksi.

Thai Raksa Chart on yksi monista puolueista, jotka kannattavat entistä pääministeriä Thaksin Shinawatraa. Vaaleissa ovat vastakkain häntä tukevat puolueet ja junttaa tukevat puolueet. Jälkimmäisistä yhdessä pääministeriehdokkaana on juntan johtaja Prayuth Chan-ocha.

Oikeusistuimen rakennusta ympäröi yli tuhat poliisia ja he estivät pääsyn alueelle ennen oikeuden päätöstä.

Puoluejohtaja Preechapol Pongpanich oli selvästi järkyttynyt päätöksestä. Hän kertoi oikeustalon ulkopuolella toimittajille hyväksyvänsä päätöksen.

– Meillä kaikilla on hyvät tarkoitukset maata kohtaan, hän sanoi.

Puolueen kannattajat itkivät ja sanoivat äänestävänsä nyt muita oppositiopuolueita.

Kuningas torjui sisarensa nimityksen

Vaalikomissio pyysi oikeusistuinta hajottamaan puolueen sen jälkeen kun se oli nimittänyt prinsessa Ubolratana Rajakanya Sirivadhana Barnavadin pääministeriehdokkaakseen. Komission mukaan tällainen päätös ei sovi perustuslailliseen monarkiaan.

Prinsessa luopui kuninkaallisista titteleistään vuonna 1972, mutta häntä pidetään yhä kuninkaallisen perheen jäsenenä. Kuningasperhe on erittäin arvostettu Thaimaassa.

Kuningas Maha Vajiralongkorn vastusti voimakkaasti sisarensa nimitystä. Hänen mukaansa se oli ”sopimatonta” ja perustuslain vastaista. Vaalikomissio nopeasti hylkäsi prinsessan nimityksen.

Thai Raksa Chart ei ole suurin Thaksinia kannattava puolue, mutta sen hajottaminen heikentää entisen pääministerin kannattajien strategiaa mahdollisimman monen puolueen yhteistyöstä paikkojen varmistamiseksi parlamenttiin.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti