Uutiset

Thaimaan luolastosta pumpataan vettä kiireellä ennen viikonlopuksi luvattuja rankkasateita

Thaimaassa luolastoon jumiin jääneet pojat saattavat päästä kävelemällä pois, jos vettä saadaan pumpattua tarpeeksi ennen viikonlopuksi ennustettuja monsuunisateita.

Sadat pumput tyhjentävät parhaillaan Tham Luang Nan Nongin luolastoa vedestä Chiang Raissa Thaimaan ja Burman eli Myanmarin rajalla.

Kaksitoista poikaa ja heidän jalkapallovalmentajansa jäivät luolassa veden saartamiksi 23. kesäkuuta. Heidät löydettiin maanantaina neljän kilometrin päästä luolan suuaukolta.

Ryhmälle on lähetetty ruokaa ja juomaa. Lisäksi ryhmän kanssa luolassa on useita auttajia kerrallaan.

Rankkasateet kestävät lähes viikon

Chiang Rain seudulle ennustetaan lauantaiksi rankkasateita, joiden on määrä kestää lähes viikon. Viimeiset neljä päivää alueella on ollut poutaa.

Pelastusvirkamies Poonsak Woongsatngiem Thaimaan sisäministeriöstä kertoi torstaina brittilehti The Guardianille, että veden määrä luolakäytävässä oli jo vähentynyt 40 prosentilla viimeisten päivien aikana.

Vettä on saatu jo pois 1,5 kilometrin matkalta.

Torstaina yritettiin tyhjentää vedestä luolakäytävällä niin sanottu kolmas kammio, jossa vesi ylsi edelleen kammion kattoon asti.

Poikia opetetaan käyttämään sukellusvälineitä. He eivät osaa uida.

-Yritämme saada vähennettyä veden määrää kolmannesta kammiosta niin, että sukellusvälineitä ei tarvita. Esimerkiksi vyötärölle asti, joten he voisivat vain käyttää pelastusliivejä ja kävellä ulos, Woongsatngiem sanoi The Guardianille.

Toinen vaihtoehto on odottaa, että vedet laskisivat luonnollisesti luolastosta, mutta se kestäisi jopa neljä kuukautta, sadekauden loppuun. Kolmas vaihtoehto on opettaa pojille sukelluslaitteiden käyttämistä.

Yhdentoista tunnin urakka

Pelastusviranomainen Kobchai Boonarana sanoo, että pelastajat päättävät, milloin pojat ovat tarpeeksi vahvoja paluumatkalle.

-Heidän henkinen tilansa näyttää hyvältä, mutta entäpä heidän fyysinen voimansa ja kykynsä, Boonarana pohti uutistoimisto Reutersin mukaan.

Pelastajilta kestää yhteensä 11 tuntia mennä ryhmän luokse ja tulla takaisin. Thaimaan armeijan alueellinen komentaja Chalongchai Chaiyakum kertoi Reutersille, että etenmistä hidastavat luolastossa etenkin voimakkaat vedenvirtaukset

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic