Uutiset

Thaimaan marjanpoimijat pääsevät Suomeen – Marjayritys valmis ottamaan satoja poimijoita

Thaimaa asetti luonnonmarjojen poimijoiden tulolle tarkat ehdot. Vielä ei tiedetä, kuinka moni 3000 poimijan kiintiöstä Suomeen tulee.
Thaimaalaiset marjanpoimijat pääsevät nyt Suomeen. Lupia aletaan käsitellä ensi viikolla. Kuva: Ville-Petteri Määttä
Thaimaalaiset marjanpoimijat pääsevät nyt Suomeen. Lupia aletaan käsitellä ensi viikolla. Kuva: Ville-Petteri Määttä

Thaimaan työministeriö hyväksyy marjanpoimijoiden lähdön Suomeen ja Ruotsiin, vahvistaa marjanpoimijoista vastaava projektipäällikkö Pipa Turvanen työ- ja elinkeinoministeriöstä. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Turvasen mukaan Thaimaa kuitenkin edellyttää, että yritykset noudattavat tiukkoja ehtoja, jotta koronavirus ei pääsisi leviämään. Thaimaan koronatilanne on ollut varsin hyvä. Tartuntojen ilmaantumisluvut Thaimaassa ovat olleet varsin matalat.

Thaimaa edellyttää muun muassa, että marjanpoimijat käyvät koronatestissä lähtiessä ja palatessa työmatkaltaan. Thaimaaseen palatessa heitä odottaa myös pakollinen 14 vuorokauden karanteeni.

Suomen hallitus sopi 8. heinäkuuta, että luonnonmarjojen poimijoiden maahantulo yritysten kutsuun perustuen sallitaan sekä sisä- että ulkorajaliikenteessä.

Turvasen mukaan on valitettavaa, että ratkaisun saaminen Thaimaan hallituksen kanssa venyi näin pitkälle, koska marjateollisuuden tilanne on hyvin vaikea.

Kiintiö 3000 poimijaa

Suomen kiintiö Thaimaan marjanpoimijoista on 3000 poimijaa.

Projektipäällikkö Turvasen mukaan vielä ei tiedetä, montako poimijaa Suomeen lähtee. Turvanen sanoo, että Suomi aikoo käsitellä poimijoiden viisumit niin pian kuin se vain on mahdollista.

– Käsittely voi käytännössä alkaa vasta ensi keskiviikkona, koska maanantai ja tiistai ovat Thaimaassa pyhäpäiviä, Turvanen kertoo.

Lisäksi poimijoiden maahantulo riippuu lentoyhteyksistä. Turvasella ei ole tietoa, miten nopeasti lentoyhteydet Suomeen tuleville poimijoille järjestyvät.

Turvanen uskoo, että kaikki tekevät nyt parhaansa, jotta poimijoita saadaan pian Suomeen, koska aikaikkuna luonnonmarjojen poiminnassa on pikku hiljaa sulkeutumassa. Mustikkasesonki on meneillään ja myös lakkojen poiminta on alkanut. Luonnonvarakeskuksen mukaan lakkasato on tavanomaista parempi. Puolukkasatoa sen sijaan vielä odotellaan.

Marjayritys valmis ottamaan satoja poimijoita

Marjoihin ja sieniin erikoistunut Arctic International Oy on valmis ottamaan heti satoja thaimaalaisia luonnonmarjojen poimijoita, kun he vain Suomeen pääsevät.

Yrityksen toimitusjohtajan Janne Naapankin mukaan lupien saaminen auttaa vielä paljonkin yritystä.

– Todella nopeasti poimijoiden pitäisi nyt tulla, myöhässä ollaan pari viikkoa, Naapanki kertoo.

Yleensä thaimaalaiset luonnonmarjojen poimijat ovat tulleet Suomeen heinäkuun puolivälissä. Arctic International on pyrkinyt korvaamaan thaimaalaisten puuttumista marjojen ostamisella kotimaisilta poimijoilta. Naapanki sanoo, että lakan ostaminen on onnistunut paikoitellen oikein hyvin.

Arctic International pystyy täyttämään kaikki Thaimaan hallituksen asettamat ehdot poimijoiden tulolle Suomeen.

Keskeistä on järjestää koronatestaukset sekä tullessa että Thaimaaseen lähdettäessä. Lisäksi yritys järjestää ja maksaa karanteenihotellin kahdeksi viikoksi, kun poimijat palaavat Thaimaaseen.

Lehtoyhteyksien Thaimaasta Suomeen Naapanki uskoo järjestyvät pikaisesti, kun vain viisumit poimijoille saadaan.

 

Lisätty 25.7. klo 19.45: Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Uusimmat

Fingerpori

comic