Uutiset

Thaimaan prinsessalta evättiin ehdokkuus pääministeriksi – "Monarkian tulee olla politiikan yläpuolella"

Thaimaan prinsessa Ubolratana Rajakanya Sirivadhana Barnavadi vieraili vuonna 2008 Espanjassa. Kuva: JORGE ZAPATA

Thaimaassa vaalilautakunta ei hyväksynyt kuninkaan sisarta pääministeriehdokkaaksi. Lautakunta julkaisi maanantaina listan puolueiden ehdokkaista pääministeriksi, mutta listassa ei ollut prinsessa Ubolratana Rajakanya Sirivadhana Barnavadia, 67,

Hän on kuningas Maha Vajiralongkornin isosisko.

Vaalilautakunnan mukaan Ubolratana ei ollut listalla, koska ”monarkian tulee olla politiikan yläpuolella ja poliittisesti puolueeton”. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Prinsessa oli hyväksynyt ehdokkuuden populistiselta liikkeeltä, jossa on mukana syrjäytetyn pääministerin Thaksin Shinawatran kannattajia. Liike on englanniksi nimeltään Thai Raksa Chart -puolue.

Tulevat vaalit ovat ensimmäiset sitten vuoden 2014 tapahtuneen sotilasvallankaappauksen. Vaalit pidetään 24. maaliskuuta.

Pääministeriksi on ehdolla muun muassa nykyinen junttajohtaja Prayuth Chan-ocha, joka johti kaappausta.

Ubolratanan yllätysnimitys rikkoi maassa perinteen, jonka mukaan kuninkaallisen perheen jäsenet pysyvät poissa politiikasta.

Thaimaa on ollut perustuslaillinen monarkia sitten vuoden 1932. Kuninkaallisella perheellä on paljon vaikutusvaltaa, ja kuningasta pidetään jopa lähes jumalallisena.

Kuningas Vajiralongkorn kommentoi lausunnossaan siskonsa ehdokkuutta, kun se perjantain julkistettiin, että se oli ”sopimaton”.

Bangkokissa on ollut poliittinen kiista yli vuosikymmenen. Toisinaan katuprotestit ovat halvaannuttaneet pääkaupungin jopa kuukausien ajaksi.

Vastakkain ovat olleet Thaksinin populistit ja toisaalta enimmäkseen keskiluokkainen ja kaupunkilainen väestönosa, joka kannattaa monarkiaa ja armeijaa.

Thaksinille lojaalit puolueet ovat voittaneet kaikki vaalit sitten vuoden 2001. Niiden jokainen hallitustaival on kuitenkin päättynyt oikeuden määräykseen tai vallankaappaukseen sitten vuoden 2006.

Uusimmat

Fingerpori

comic