Uutiset

Thaimaan sotilasjuntta kumosi poliittisen toiminnan kiellon

Maassa pidetään useasti lykätyt vaalit vihdoin 24. helmikuuta 2019.
Kuva: NARONG SANGNAK/ EPA

Thaimaassa lopetettiin tiistaina sotilasjuntan asettama kielto poliittiselle toiminnalle. Kielto on ollut voimassa vuodesta 2014 saakka. Kiellon lopettamisesta kertoi Royal Gazette -verkkosivusto. Tällä tehdään mahdolliseksi poliittinen kampanjointi ennen useasti lykättyjä parlamenttivaaleja, joiden kerrottiin olevan ensi vuonna 24. helmikuuta.

Sotilasjuntta kaappasi vallan vuonna 2014 ja kielsi samalla poliittisen toiminnan. Juntan mukaan tämä oli tarpeen lain ja järjestyksen palauttamiseksi kuukausia kestäneiden katuprotestien jälkeen. Mielenosoitukset oli suunnattu silloista pääministeriä Yingluck Shinawatraa vastaan.

Juntta alkoi löysätä kieltoa jo syyskuussa, kun poliittisten puolueiden organisoituminen sallittiin.

”Kansa ja poliittiset puolueet voivat ottaa osaa poliittiseen toimintaan vaaleihin johtavana aikana perustuslain mukaisesti”, kertoi sotilashallitus lausunnossaan.

Vaaleissa vastakkain kaksi ryhmittymää

Parlamenttivaalien toivotaan palauttavan demokratian Kaakkois-Aasian toiseksi suurimpaan talouteen. Vaaleissa ovat vastakkain entisen pääministerin Thaksin Shinawatran populistinen liike, jonka tukialuetta on maaseutu, sekä rojalistien ja sotilaiden valtaa pitävä ryhmittymä.

Bangkokiin keskittyvä ryhmittymä on kaapannut vallan vuosina 2006 ja 2014. Sillä on nyt omia poliittisia puolueita.

Sotilasjuntalla on yhä suuret valtuudet ylläpitää lakia ja järjestystä kiellon lopettamisesta huolimatta. Se voi suorittaa etsintöjä, jäädyttää varoja ja tehdä pidätyksiä.

Vaalikomissio vahvisti tiistaina vaalipäiväksi 24. helmikuuta 2019. Maassa on viimeksi pidetty onnistuneet vaalit vuonna 2011.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti