Uutiset

Thaimaassa äänestetty vilkkaasti vaaleissa – sotilasjuntan kannattajat vahvoilla vaikka oppositio menestyi

Äänestyspaikoille syntyi jonoa sunnuntaina Thaimaassa. Kuva: PONGMANAT TASIRI
Äänestyspaikoille syntyi jonoa sunnuntaina Thaimaassa. Kuva: PONGMANAT TASIRI

Noin 80 prosenttia yli 51 miljoonasta äänioikeutetusta ovat olleet uutistoimisto Reutersin ennakkoarvioiden mukaan liikkeellä Thaimaan vaaleissa.

Äänestäjät valitsevat sunnuntaina 500-paikkaisen edustajainhuoneen, joka valitsee seuraavan hallituksen yhdessä senaatin kanssa, jonka hallitseva sotilasjunta nimittää kokonaan.

Thaimaa on ollut suorassa sotilaallisessa hallinnossa sen jälkeen, kun armeijan päällikkö Prayuth Chan-ocha kaatoi valitun hallituksen, joka oli sidoksissa maanpaossa olevaan entiseen pääministeriin Thaksin Shinawatraan.

Kriitikoiden mukaan uusi vaalijärjestelmä suosii sotilaallisia puolueita, koska juntalla on suuri valta senaattiin ja sitä kautta hallituksen nimittämiseen.

Useita eri puolueita

Thaimaassa on jopa kymmeniä eri puolueita. Vaalien päähuomio on siinä, kuinka paljon Thaksin Shinawatraan liittyvä Pheu Thai -puolue sekä juntan mieleinen Prayuth Chan-ochan johtama Palang Pracharat-puolueet saavat.

Palang Pracharat -puolue korostaa järjestyksen ylläpitoa, perinteisten arvojen säilyttämistä, uskollisuutta ja omistautumista hallitsijalle.

Ovensuukyselyjen mukaan Pheu Thai -puolue saisi 163 paikkaa, kun taas sotilasjunttaa kannattava puolue saisi 96 paikkaa.

Kyselyn oli Reutersin mukaan tehnyt tutkimuskeskus Super Poll ja paikallinen Thai PBS -kanava julkisti tulokset heti äänestyksen päätyttyä.

Lukemat tarkoittaisivat sitä, ettei Pheu Thai saisi tarvittavaa enemmistöä hallituksen muodostamiseen, vaikka se on suurin puolue.

Myös Palang Pracharat -puolue tarvitsee liittolaisia.

Ennakkoarvioiden mukaan hallituskuvioiden selviämiseen voi kulua viikkoja.

Toimiiko demokratia?

Monet Thaimaassa haluavat kaventaa rikkaiden ja köyhien välistä kuilua ja saada maahan toimivan demokratian.

Kriitikot epäilevät, että Thaimaa yltää korkeintaan näennäisdemokratiaan, vaikka vaalit järjestettiin.

Thaksin Shinawatraa kannattavat puolueet ovat voittaneet kaikki vaalit vuodesta 2001 lähtien. Viimeisten vuosien aikana näiden puolueiden järjestämät mielenosoitukset ovat kuitenkin herättäneet myös vastustusta.

Liikemiestaustanen Shinawatra elää nykyisin maanpaossa ulkomailla eikä ole palaamassa Thaimaahan mahdollisten korruptiosyytteiden takia.

Ennen sunnuntain äänestystä Thaimaan kuningas teki odottamattoman ja salaperäisen lausunnon, jossa hän muistutti myöhäisen isänsä vuonna 1969 tekemästä kommentista tarpeesta laittaa ”hyvät ihmiset” valtaan ja estää ”huonot ihmiset luomasta kaaosta”.

Kuningas Maha Vajiralongkorn ei viitannut mihinkään puolueeseen sanoillaan, mutta Reutersin mukaan sosiaalisen median spekulaatioiden mukaan se oli koodattu viittaus maan poliittisiin ryhmittymiin, muun muassa monarkiaan suopeasti suhtautuvaan juntaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti