Uutiset

Thaimaassa luolaan jääneille pojille alettiin opettaa uintia ja sukeltamista

Thaimaassa luolastoon jumiin jääneille kahdelletoista pojalle opetettiin keskiviikkona uintia ja sukeltamista. BBC:n mukaan kukaan lapsista ei osaa uida.

-Veden virtaus on hyvin voimakas ja tilaa on vähän. Lasten pois saaminen vaatii paljon ihmisiä [pelastustöihin], varapääministeri Prawit Wongsuwan kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

-Nyt opetamme lapsille uintia ja sukeltamista.

Varapääministerin mukaan jumiin jäänyt ryhmä saataisiin nopeasti pois, jos veden pinta laskisi ja veden virtaus heikkenisi.

Kaksitoista poikaa, iältään 11–16-vuotiaita, ja heidän 25-vuotias jalkapallovalmentajansa löydettiin maanantaina syvällä luolastosta Chiang Raissa läheltä Thaimaan ja Burman eli Myanmarin rajaa.

Ryhmä on ollut luolastossa 23. kesäkuuta alkaen. Poikien uskotaan menneen luolaan ennen yht’äkkisiä rankkasateita, jotka nostivat veden pintaa luolassa liiaksi.

He ovat jumissa noin neljä kilometriä luolan suulta.

Heidät löysivät Thaimaan erikoisjoukkojen sukeltajat ja kaksi brittiläistä sukellusasiantuntijaa. Sukeltajilta menee kolmisen tuntia ryhmän saavuttamiseen.

Keskiviikkona nähtiin 30 sukeltajan valmistelevan varusteitaan ja lähtevän luolille päin.

On yhä epäselvää, miten ryhmä pelastetaan.

Ryhmän kohtaloa on seurattu hyvin tarkasti Thaimassa. Sosiaalisessa mediassa pelastajia ja vapaaehtoisia pidetään sankareina.

Luolastoon viritellään puhelinlinjaa

Keskiviikkona julkaistu video näytti kaksi märkäpukuista pelastusmiestä istumassa lämpöpeitteisiin kääriytyneiden poikien vieressä.

Videolla pojat vaikuttivat olevan hyvällä tuulella ja nauroivat välillä. Taskulampun valossa kukin poika esitteli itsensä videolla.

Yhdellä pojista näytti olevan Englannin futismaajoukkueen paita päällä, toisella oli sininen Chelsean joukkueen paita.

Luolastoon on yritetty vetää puhelinjaa, jotta ryhmä saisi yhteyden omaisiinsa, mutta siinä ei toistaiseksi onnistuttu. Laite putosi veteen.

Viranomaiset yrittävät saada pojat ja heidän valmentajansa ulos niin nopeasti kuin mahdollista, mutta tekevät sen vasta, kun se on turvallista.

-Kaikkien kolmentoista ei tarvitse tulla ulos samaan aikaan. Se, joka on valmis ensimmäisenä, voi mennä ensimmäisenä, Chiang Rain kuvernööri Narongsak Osottanakorn sanoi keskiviikkona Reutersille.

-Jos on riskejä, silloin emme tuo heitä ulos.

Pelastustoimissa keskitytään nyt tarkkailemaan veden pintaa, sade-ennusteita sekä suunnittelemaan sitä, miten ryhmä saataisiin ylipäänsä pois.

Myöhään tiistaihin mennessä noin 120 miljoonaa litraa vettä oli pumpattu pois luolasta.

Viranomaiset pitivät tiistaina arvailuna siitä, että pojat joutuisivat olemaan luolassa jopa neljä kuukautta. Varusteita ja elintarvikkeita on kuitenkin varattu niin pitkäksi aikaa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic