Uutiset

Thaimaassa luolastoon jumiin jääneet 13 poikaa löytyivät eilen elossa – ulospääsyssä voi kestää kuukausia

Thaimaasta kuultiin eilen iloisia uutisia – luolastoon eksynyt 12 pojan jalkapallojoukkue ja heidän valmentajansa löytyi elossa kymmenen päivän etsintöjen jälkeen.

BBC:n mukaan 11–16-vuotiaat pojat ja heidän 25-vuotias valmentajansa katosivat 23. kesäkuuta. Poikien uskotaan menneen luolastoon silloin, kun se oli kuivilla, mutta äkillinen rankkasade tukki tien ulos.

Heidät löydettiin kallionkielekkeeltä noin neljän kilometrin päästä luolan suulta.

Vaikka pojat löydettiin, he saattavat joutua odottamaan ulospääsyä pitkäänkin. Pelastajien arvion mukaan pojat voisivat jo nyt liikkua luolaston kuivilla osilla, jos sadeveden määrä ei lisäänny. Sadevedet voivat syöksyä luolaan nopeasti ja tukkia ohuita käytäviä mudalla ja maa-aineksella, joka voi tukkia reitin ja muuttaa näkyvyyden olemattomaksi.

Vaikeat olosuhteet

Pelastustyöt ovat äärimmäisen vaaralliset, sillä olosuhteet luolastossa ovat vaikeat, kirjoittaa BBC.

Tham Luang -luolasto sijaitsee Thaimaan pohjoisosassa ja se on säännöllisesti veden täyttämä sadekauden aikana, joka kestää syyskuusta lokakuuhun.

Jos pojat aiotaan saada pois ennen sadekauden alkamista, poikien pitää opetella sukeltamaan. BBC:n haastattelemat asiantuntijat varoittavat, että kokemattomien sukeltajien vieminen läpi sokkeloisen, vaikean ja sumeavetisen luolaston voi olla riskialtista.

Tiistaina pelastustyöntekijät yrittivät pumpata vettä pois luolastosta.

Jos tilanteessa aiotaan odottaa, että vesi laskee luonnollisesti, se tarkoittaa, että poikien pitää olla luolastossa kuukausia. Tämä puolestaan tarkoittaa sitä, että heille pitää toimittaa ruokaa ja muita tarvikkeita jatkuvasti. BBC:n tietojen Thaimaan armeijalla on erikoiskoulutettuja lääkäreitä, jotka voivat sukeltaa seuraavan parin päivän kuluessa.

Pelastustyöntekijät koluavat vuorenrinnettä toisen luolansuun löytymisen toivossa, jonka kautta pojat voitaisiin saada ulos.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti