Uutiset

Thaipoimijoiden määrä romahti – nyt mustikat, hillat ja puolukat uhkaavat jäädä metsiin, vaikka kysyntää riittäisi

Thaimaalaisia marjanpoimijoita tulee Suomeen tänä kesänä huomattavasti vähemmän kuin aiempina vuosina.

Taustalla on se, että Thaimaan viranomaiset ovat myöntäneet tälle vuodelle huomattavasti vähemmän lähtölupia. Lupien määrä tippui tuhannella: Viime vuonna lupia annettiin 3 500, ja tänä vuonna enää 2 500.

Tämä tietää vaikeuksia marjayrityksille, jotka olisivat tarvinneet enemmän poimijoita kuin mitä nyt saavat. Mustikat, hillat ja puolukat uhkaavat jäädä metsiin, vaikka kysyntää olisi.

-Olisimme ottaneet ja tarvinneet huomattavasti enemmän poimijoita, kainuulaisen marjayrityksen Arctic International Oy:n toimitusjohtaja Janne Naapanki harmittelee Lännen Medialle.

-Lähes kolmanneksen vähennys on meille iso ongelma. Meille tulee satoja thaipoimijoita, mutta olisimme tarvinneet satoja lisää.

Poimijamäärä on laskenut viime vuosina

Poimijamäärä on laskenut koko ajan viime vuosina. Vuonna 2015 Suomeen tuli Thaimaasta vielä noin 4 000 poimijaa.

Ulkoministeriön Schengen-koordinaation vastuuvirkamies Timo Täyrynen kertoo, että Thaimaan viranomaiset tiedottivat jo viime vuonna kansalaisilleen, että älkää matkustako Suomeen, koska työ ei tapahdu työsopimuksella.

Ulkoministeriö ja työ- ja elinkeinoministeriö selvittävätkin parhaillaan, jos Suomessa siirryttäisiin luonnonmarjojen poiminnassa työsopimusten piiriin. Selvitys aloitettiin alkuvuonna, mutta aikataulusta ei ole tietoa.

Täyrynen muistuttaa, että Suomi velvoittaa jo nyt marjafirmoja kattavasti vastaamaan muun muassa inhimillisestä majoituspaikasta.

-Kyse on aiesopimuksista, jotka tehdään marjayritysten ja ministeriön kanssa yhteisesti.

Ihmiskauppatuomio on säikäyttänyt Thaimaassa

Lupien tippumiseenvaikuttaa keskisuomalaisen marjayrittäjän saama tuomio ihmiskaupasta. Yrittäjä tuomittiin alkuvuonna ehdolliseen vankeuteen 26 ihmiskaupasta rikosjutussa, joka koski thaimaalaisia poimijoita kesällä 2016.

Oikeuden mukaan marjayrittäjä käytti hyväkseen poimijoiden riippuvaista asemaa ja värväsi heidät Suomeen pakkotyön kaltaisiin olosuhteisiin (Yle 19.1.2018)

-Thaimaan viranomaiset ovat selvästi huolissaan, kainuulaisen Kiantama Oy:n toimitusjohtaja Vernu Vasunta arvioi.

Täyrynen huomauttaa, että thaipoimijat saavuttavat Suomessa tyydyttävän tai hyvän tuloksen, ja moni tulee maahan uudelleen.

”Emme tule saamaan tarpeeksi marjoja”

Lappilainen Polarica Oy ottaa tänä kesänä reilut 500 thaipoimijaa, mutta olisi tarvinnut tuhat. Viime kesän määrä oli 700.

-Emme siis tule saamaan tarpeeksi marjoja. Kysyntä olisi suurempaa kuin saatavuus, Polarican marjapuolen toimitusjohtaja Jukka Kristo kuvailee.

Kiantama taas haki lupaa 500 poimijalle, mutta saa noin 300.

Jukka Kristo painottaa, että suomalaiset marja-alan yrityksen eivät pärjää ilman ulkomaalaisten poimijoiden apua.

-Vaikka hinta olisi kaksinkertainen, niin houkuttelisiko se suomalaisia poimijoita metsään? Sangen vahvasti epäilen.

Arctic International perustaa jälleen Sotkamoon ostopisteen, jonne kuka tahansa voi päivittäin tuoda myyntiin mustikkaa, mutta suuria ei odoteta. Kainuussa onkin alettu työstää ajatusta, että ensi kesänä poimijoita tulisi muusta maasta kuin Thaimaasta.

Marjayrittäjät toivovat kovasti sadetta

Ensimmäiset thaimaalaiset marjanpoimijat ovat aloittaneet työt ainakin Etelä-Karjalassa ja Lapissa.

Yrittäjät toivovat nyt kovasti sadetta. Satonäkymät mustikalle ja hillalle eivät ole kovin hyvät, mutta lähipäivät näyttävät suunnan.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic