Uutiset

Thaipoimijoita ehkä sittenkin Suomeen – päätöksen pyörtäminen olisi luonnonmarjabisnekselle tärkeä

TEMin hallitusneuvos sanoo, että Thaimaan viranomaiset ovat luvanneet harkita uudelleen päätöstään kieltää luonnonmarjojen poimijoiden matkustus Suomeen. Uutta tietoa Thaimaan viranomaisilta odotetaan perjantaihin mennessä.
Ruokaviraston Marsi-raportin mukaan ulkomaalaiset poimivat kerätyistä luonnonmarjoista viime vuonna noin 92 prosenttia. Kuva: AAMULEHTI
Ruokaviraston Marsi-raportin mukaan ulkomaalaiset poimivat kerätyistä luonnonmarjoista viime vuonna noin 92 prosenttia. Kuva: AAMULEHTI

Thaimaan viranomaiset ovat luvanneet harkita uudelleen päätöstään kieltää luonnonmarjojen poimijoiden matkustus Suomeen.

– Edistystä on tapahtunut, mutta kuinka konkreettista se on, selviää myöhemmin tällä viikolla, kertoo hallitusneuvos Olli Sorainen työ- ja elinkeinoministeriöstä Lännen Medialle.

Thaimaan työministeriö ilmoitti yllättäen kesäkuun alussa, ettei se päästä poimijoita Suomeen. Nyt päätöstä mietitään uudelleen.

– Siitä ei ole aavistusta, millainen uusi päätös tulee olemaan tai muuttuuko nykyinen päätös jollain lailla, Sorainen sanoo.

Hän arvioi, että Thaimaan viranomaisten uudelleenharkinnan taustalla on koronatilanteen helpottaminen sekä Suomessa että Thaimaassa.

Luonnonmarjabisnes nojaa ulkomaalaisiin poimijoihin

Suomalainen luonnonmarjabisnes on ulkomaalaisten poimijoiden varassa.

– Ulkomaalaiset poimivat yli 90-prosenttisesti sen, mikä menee jalostukseen, sanoo Elintarviketeollisuusliiton toimialapäällikkö Marika Säynevirta. Valtaosa ulkomaalaisista poimijoista on thaimaalaisia.

Ruokaviraston Marsi-raportin mukaan ulkomaalaiset poimivat luonnonmarjoista viime vuonna noin 92 prosenttia. Poimintamäärä oli 10,2 miljoonaa kiloa. Silti valtaosa Suomen marjoista jää metsiin. Karkea arvio on, että vain alle 10 prosenttia otetaan talteen.

Thaimaasta piti tulla Suomeen tänä kesänä 3 000 luonnonmarjojen poimijaa. Määrä on 500 enemmän kuin vuosi sitten.

Säynevirta on kuullut Thaimaan viranomaisten uudesta harkinnasta poimijoiden päästämiseksi Suomeen. Päätöksen pyörtäminen olisi alalle tervetullut.

Säynevirta arvioi, että vaikka luonnonmarjateollisuus osin pystyykin paikkaamaan raaka-aineen saantia osin tuonnilla, tuontimarjaa tuskin saataisiin niin paljon kuin on tarve.

Kotimaisiin voimiin hän ei luota.

– Suomalaiset poimivat pääasiassa kotitarvemarjaa omiin pakastimiin, mutta sekin väestönosa ikääntyy. Nuoret ovat vähemmän innostuneita poimimaan pitkiä aikoja metsässä. Jos yhden ämpärin poimii ja myy, sillä ei ratkaista mitään, kun ruvetaan tuotelinjoja pyörittämään.

Luonnonmarjojen vienti on kasvanut

Suomen luonnonmarjojen vienti on kasvanut viime vuosina. Marjaa viedään paitsi sellaisenaan pakastettuna myös monenlaisina tuotejalosteina, kuten hilloina. Marjoja käytetään myös laajasti ainesosina eri elintarvikkeissa, kuten mysleissä, jugurteissa ja suklaissa.

Suurimmat luonnonmarja-alan yritykset sijaitsevat Kainuussa ja Lapissa. Suomussalmella Kainuussa toimivan Kiantama Oy:n toimitusjohtaja Vernu Vasunta on odottavalla kannalta thaimaalaisten suhteen.

– Sillä olisi iso merkitys, että pääsisivät tulemaan. Muuten marjoja ei saada normaalisti, ja niitä joudutaan tuomaan. Marjankäyttömäärät ovat Suomessa suuret.

Esimerkiksi mustikkaa ala ostaa vuosittain yhteensä noin kuusi miljoonaa kiloa.

Marsi-raportin mukaan tuoremustikkaa tuotiin Suomeen viime vuonna noin miljoona kiloa ja jäädytettyä mustikkaa noin 1,3 miljoonaa kiloa.

Apua kausityöntekijöistä?

Hallitusneuvos Olli Soraisen mukaan marjanjalostusyritykset ovat tehneet taustatyötä thaipoimijoiden tulon mahdollistamiseksi ja myös viranomaistasolla on tehty epävirallisia tunnusteluja.

– Ministeriöiden suunnasta ei ole ollut varsinaista aloitteellisuutta, koska Thaimaan työministeriön päätöstä on haluttu kunnioittaa. Diplomaattisuhteita ei ole käytetty.

Jos Thaimaan päätös ei muutu, on Soraisen mukaan mietittävä muita mahdollisuuksia.

– Esimerkiksi Suomessa olevat ulkomaalaiset kausityöntekijät. Olisiko heillä kiinnostusta lähteä metsiin?

Hallitus on linjannut, että Suomeen voi tulla Ukrainasta tänä vuonna 9000 kausityöntekijää maataloustöihin. He voisivat jäädä kausityön loputtua poimimaan luonnonmarjoja.

Soraisen mukaan on kuitenkin selvä, ettei samanlaisia määriä raaka-aineita saada talteen kuin normaalina kesänä, jos thaimaalaiset jäävät kokonaan pois.

Uutta tietoa Thaimaan viranomaisilta odotetaan perjantaihin mennessä.

Edit klo 15:45, lisätty mm. Elintarviketeollisuusliiton ja Kiantaman kommentit.

Uusimmat

Fingerpori

comic