Uutiset

Theresa Maylle vakava takaisku – Britannian hallituksesta lähti kaksi ministeriä protestina brexit-sopimukselle

Brexit-ministeri Dominic Raab teki oman exitin Britannian hallituksesta torstaina.

Britannian EU-eron yksi keskeisimmistä hahmoista vetäytyi tehtävästään torstaina. Britannian brexit-ministeri Dominic Raab erosi pääministeri Theresa Mayn hallituksesta.

Raab sanoi, että hän ei voi hyvällä omallatunnolla tukea sopimusluonnosta, jonka EU ja Britannia saivat aikaan pari päivää sitten.

– Ennen kaikkea en voi sovittaa yhteen sopimusluonnoksen ehtoja ja lupauksia, jotka teimme maallemme viime vaaleissa, Raab sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

– Kyse on ytimeltään julkisesta luottamuksesta.

Theresa May sai sopimusluonnokselle hallituksen tuen keskiviikkoiltana viiden tunnin kokouksen jälkeen.

BBC:n mukaan monet ministereistä kuitenkin puhuivat sopimusluonnoksen hyväksymistä vastaan.

Myös työ- ja eläkeministeri Esther McVey jätti paikkansa hallituksessa brexit-sopimuksen vuoksi torstaina. Hänen erostaan huhuttiin jo keskiviikkona.

McVey perusteli eroaan sillä, että sopimusluonnos ei kunnioita kansanäänestyksen tulosta.

Tiukassa kansanäänestyksessä heinäkuussa 2016 brexitiä kannatti 51,9 prosenttia äänestäneistä ja pysymistä unionissa 48,1 prosenttia.

Raab tekemässä sopimusluonnosta

Etenkin Raabin ero saattaa käynnistää Britannian hallituksessa niin sanotun dominoefektin, ja muutkin ministerit harkitsevat paikkansa jättämistä yhä vakavammin.

Raab oli mukana tekemässä brexit-sopimusluonnosta. Hän kuuluu poliitikkoihin, jotka kannattavat lähtöä EU:sta.

Theresa Mayn on määrä esitellä sopimusluonnos parlamentille vielä tämän iltapäivän aikana. Keskustelusta odotetaan kiivasta.

Jos Britanniassa päästään yksimielisyyteen, EU-huippukokous brexitistä voitaisiin järjestää jo ensi viikon sunnuntaina, 25. marraskuuta.

EU:n tuleva ulkoraja isoimpia kiistakysymyksiä

Sopimusluonnoksen kerrotaan olevan noin 500-sivuinen nivaska, josta aiotaan julkistaa myös 15-sivuinen poliittinen julkilausuma.

BBC:n mukaan sopimuksessa on käyty läpi etenkin sitä, mitä tapahtuu Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajalle brexitin jälkeen. Rajatarkastuksia EU:n tulevalla ulkorajalla yritetään estää erillisellä sitoumuksella, jos EU ja Britannia eivät pääse ajoissa sopuun kauppasuhteista.

Raja on ollut suurin kiistakysymyksistä ja herättänyt eniten huolta brexitiä puoltavissa konservatiivikansanedustajissa ja DUP-puolueessa. Osa heistä pelkää, että niin sanotun kovan rajan välttäminen pitää Britannian EU:n kauppasäädösten vankina useiden vuosien ajan.

Sopimusluonnos käsittelee myös sitä, miten EU- ja Britannian kansalaisten oikeudet toteutuvat brexitin jälkeen. Britannian ensi maaliskuussa tapahtuvasta EU-erosta on määrä alkaa 21 kuukauden siirtymäaika.

Alustavassa sovussa on myös laskettu brexitin hinta: 44,9 miljardia euroa.

Uusimmat

Fingerpori

comic