Uutiset

Theresa Mayn brexit-sopimus häviää hyvin todennäköisesti parlamentissa – Mitä sitten tapahtuu?

Britannian pääministeriä Theresa Mayta kyydittiin parlamenttitalolle brexitiä vastustavan mielenosoituksen edestä maanantaina. Kuva: WILL OLIVER

Britannian parlamentissa äänestetään tänään illalla pääministeri Theresa Mayn neuvottelemasta EU-erosopimuksesta. Enemmistö parlamenttiedustajista on kertonut äänestävänsä sitä vastaan.

May on varoittanut, että hänen sopimuksensa hylkääminen johtaa joko brexitin pysäyttämiseen tai Britannian lähtöön EU:sta ilman sopimusta.

Uusi äänestys parlamentissa

Mayn täytyy esitellä uusi brexit-suunnitelma 21. tammikuuta mennessä. Ei ole tarkkaa tietoa siitä, mikä Mayn varasuunnitelma on.

Brittimedian mukaan hän voisi myös vaatia parlamenttia äänestämään sopimuksesta uudelleen.

EU voisi tarjota Maylle lisätukea uuteen äänestykseen. Sellainen voisi olla esimerkiksi takaraja ns. backstop-vakuutusjärjestelylle, joka välttäisi rajamuodollisuudet Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajalla. Backstop on ollut monen kovaa brexitiä tavoittelevan hampaissa.

Ero

May voisi irtisanoutua konservatiivipuolueen johdosta. Hänen seuraajansa valittaisiin ilman uusia vaaleja.

Potkut

May voitti konservatiivien luottamusäänestyksen joulukuussa, äänin 200–117. Hänen asemaansa puolueessa ei voi haastaa seuraavaan vuoteen.

Epäluottamusäänestys

Oppositiossa oleva työväenpuolue on ilmoittanut vaativansa hallituksen epäluottamusäänestystä, jos Mayn sopimus kaatuu.

Jos parlamenttiedustajien enemmistö äänestää Mayn hallitusta vastaan, työväenpuolueella on kaksi viikkoa aikaa todistaa, että se voisi johtaa enemmistöä ja muodostaa hallituksen.

Näin työväenpuolue voisi päästä valtaan ilman uusia vaaleja.

Uudet vaalit

Jos Mayn hallitus häviää luottamusäänestyksen, eikä työväenpuolue pysty muodostamaan uutta hallitusta, Britanniassa järjestetään uudet vaalit.

May voisi myös julistaa uudet vaalit, jos kaksi kolmannesta parlamenttiedustajista puoltaa sitä.

May on sanonut aiemmin, että uudet vaalit eivät palvele nyt kansakunnan parasta.

Toinen kansanäänestys

Parlamentin täytyisi hyväksyä uusi brexit-kansanäänestys. May vastustaa uutta kansanäänestystä, eikä oppositiossa oleva työväenpuolue aja asiaa aktiivisesti.

Toinen kansanäänestys vaatisi siis joko pääministerin vaihdoksen, hallituksen vaihdoksen tai äkkikäännöksen politiikassa.

Brexitin viivyttäminen tai peruminen

Hallitus voisi peruuttaa eroilmoituksensa EU:sta. EU:n tuomioistuimen mukaan se voi tehdä niin ilman muiden EU-jäsenmaiden suostumusta.

May on sanonut, että hän ei halua viivyttää brexitiä eikä perua eroilmoitusta.

Joka tapauksessa muutoksiin täytyy hakea lisäaikaa EU:lta.

Uusimmat

Fingerpori

comic