Uutiset

Theresa Mayn odotetaan tarjoavan eroaan vastineeksi brexit-sopimuksen hyväksymisestä – parlamentti jatkaa äänestysrulettiaan illalla

Theresa May lähti keskiviikkona puolelta päivin virka-asunnostaan Downing Street 10:stä kohti parlamenttia. May saattaa tarjoutua eroamaan helpottaakseen brexit-sopimuksen läpivientiä. Kuva: WILL OLIVER
Theresa May lähti keskiviikkona puolelta päivin virka-asunnostaan Downing Street 10:stä kohti parlamenttia. May saattaa tarjoutua eroamaan helpottaakseen brexit-sopimuksen läpivientiä. Kuva: WILL OLIVER

Britannian pääministerin Theresa Mayn odotetaan tarjoavan parlamentin tämän päivän istunnossa päivänmäärän, jolloin hän eroaa virastaan. May tapaa oman puolueensa parlamenttiedustajia kello 19 Suomen aikaa, jolloin hänen odotetaan ilmoittavan eropäivänsä.

Erollaan May silottaisi tietä EU:n kanssa neuvottelemansa brexit-sopimuksen hyväksymiselle. EU-ero-sopimus on jo kaatunut kahdesti selvin lukemin parlamentin äänestyksissä.

Tänä iltana brittiparlamentti yrittää taas kerran löytää yhteistä säveltä brexit-sekamelskaan. Parlamentti keskustelee ja äänestää vaihtoehdoista Mayn neuvottelemalle sopimukselle.

Parlamentti viitoittaa tien

Parlamentti on tavallaan kaapannut brexit-vallan itselleen.

Maanantain parlamenttiäänestyksessä enemmistö kannatti ehdotusta, jonka mukaan parlamentti voi näyttää hallitukselle, mihin suuntaan brexitiä tulee viedä. Jo aikaisemmin parlamentti oli päättänyt, että lähtö EU:sta ilman sopimusta ei tule kysymykseen.

Britannian EU-politiikan päättää kuitenkin hallitus, joten parlamentin päätökset ovat sittenkin pelkästään suunnan näyttäjiä tai toiveita. Hallituksen ei tarvitse ottaa niitä varteen.

Brexit-sopimus tarvitsee kuitenkin parlamentin siunauksen, koska pääministeri May oli luvannut sen parlamentille.

Bercow valitsee aloitteet äänestykseen

Tämän iltana parlamentti äänestää nipusta aloitteita kello 21 Suomen aikaan. Tuloksia odotetaan kello 23.

Aloitteita on tehty muun muassa EU-erosta ilman sopimusta, tulliliitosta EU:n kanssa, Norjan kaltaisesta hyvin läheisestä sisämarkkinasuhteesta, brexitin perumisesta ja uudesta EU-kansanäänestyksestä.

Varteenotettava aloite on myös niin sanottu Malthousen kompromissi, joka tarkoittaa Mayn sopimusta niin että Irlannin rajan backstop on korvattu muilla järjestelyillä.

Alahuoneen puhemies John Bercow päättää, mitkä aloitteet pääsevät äänestykseen.

Jos joku aloitteista saa enemmistön taakseen, jatkaa parlamentti sen pohjalta hallituksen painostamista.

Brexitin kannattajat häilyvät

Hallituksen brexit-sopimuskin voi tulla vielä tällä viikolla äänestettäväksi, vaikka May on sanonut, että äänestystä ei järjestetä ilman takeita läpimenosta.

Kovin hyviltä eivät Mayn mahdollisuudet näytä. Muutamat kovan linjan brexit-parlamentaarikot ovat tosin vihjailleet, että he voisivat lipua hallituksen brexit-suunnitelman taakse.

Brexit-väen tunnetuimpiin kellokkaisiin kuuluva Jacob Rees-Mogg sanoo, ettei hän pidä Mayn neuvottelemasta sopimuksesta mutta että ”puolikas limppua on parempi kuin ei mitään leipää”. Tärkeintä hänelle on, että ero toteutuu.

Rees-Mogg kuitenkin sitoi tukensa Pohjois-Irlannin protestanttien DUP-puolueen ratkaisuun.

DUP edustaja Diane Dodds kertoi, että mikään ei ole muuttunut sopimustekstissä, joten puolue ei voi tukea Mayn brexit-paperia. Sen sijaan DUP aikoi äänestää tänä iltana Malthousen kompromissin puolesta.

Alkuperäinen eropäivä jo ovella

Britannian oli alkuperäisen suunnitelman mukaan määrä erota EU:sta 29. maaliskuuta eli ylihuomenna.

EU:n huippukokous siirsi päivämäärää kaksi viikkoa eteenpäin, 12:een huhtikuuta. Silloin Britannia jättää EU:n taakseen ilman sopimusta, ellei muuta sitä ennen sovita.

Tosin myös Britannian parlamentin pitää siirto hyväksyä. Aikaa siihen on tämä päivä ja huominen.

Jos May saa runnattua brexit-sopimuksensa parlamentin läpi, on eropäivä 22. toukokuuta. Tällöin Britannian ei tarvitse osallistua EU-vaaleihin, jotka pidetään 23.-26. toukokuuta.

Uusimmat

Fingerpori

comic