Uutiset

Theresa Mayn tukijoukot harvenevat kun brexit-sopimus tuli julki

Kaksi ministeriä erosi, puoluejohtajan vaihtamiseen kerätään nimiä. May aikoo kuitenkin taistella paikastaan puoluejohtajana ja Britannian pääministerinä.

Britannian EU-eron yksi keskeisimmistä hahmoista vetäytyi tehtävästään torstaina. Britannian brexit-ministeri Dominic Raab erosi pääministeri Theresa Mayn hallituksesta.

Raab sanoi, että hän ei voi hyvällä omallatunnolla tukea sopimusluonnosta, jonka EU ja Britannia saivat aikaan pari päivää sitten.

– Ennen kaikkea en voi sovittaa yhteen sopimusluonnoksen ehtoja ja lupauksia, jotka teimme maallemme viime vaaleissa, Raab sanoi.

Raab nimitettiin eroneuvotteluja vastaavaksi ministeriksi heinäkuussa sen jälkeen, kun David Davis oli eronnut hallituksesta protestina Mayn neuvottelustrategialle.

Myös työ- ja eläkeministeri Esther McVey jätti paikkansa hallituksessa brexit-sopimuksen vuoksi torstaina. McVey perusteli eroaan sillä, että sopimusluonnos ei kunnioita kansanäänestyksen tulosta.

Tiukassa kansanäänestyksessä heinäkuussa 2016 brexitiä kannatti 51,9 prosenttia äänestäneistä ja pysymistä unionissa 48,1 prosenttia.

Uutta kansanäänestystä ei tule

Etenkin Raabin ero saattaa käynnistää Britannian hallituksessa niin sanotun dominoefektin, ja muutkin ministerit harkitsevat paikkansa jättämistä yhä vakavammin.

Pääministeri May oli iltapäivällä parlamentin ja illalla median tentattavana.

Parlamentissa sopimusluonnosta kritisoitiin sekä opposition että hallituspuolueen riveistä.

May vakuutti kerta toisensa jälkeen, että Britannia lähtee EU:sta ensi maaliskuun 29. päivä. Toista kansanäänestystä ei tule, May sanoi.

Mayn mukaan EU:n kanssa syntynyt sopu varmistaa kuitenkin sen, että Britannian talous selviää muutoksesta.

Kaikki joutuvat joustamaan

Hän sanoi ymmärtävänsä, että kaikki eivät ole siihen tyytyväisiä. Hän lisäsi kuitenkin, että kyse oli kahden osapuolen neuvotteluista, joissa kummankin oli tehtävä kompromisseja.

Theresa Mayn mukaan kukaan ei ole kyennyt esittämään vaihtoehtoa hänen brexit-suunnitelmalleen. Hän sanoi tuntevansa ”elimistönsä jokaisella säikeellä”, että hänen brexit-linjansa on oikea.

– Jos emme etene tämän sopimuksen kanssa, kukaan ei voi varmuudella tietää, millaisia seurauksia siitä on. Se olisi astumista syvän ja vakavan epävarmuuden polulle, May maalaili.

Oma puolue kapinoi

Mayn johtamassa konservatiivipuolueessa on syttynyt kapina puoluejohtajaa vastaan.

Parlamentin eurokriittisen ryhmän johtaja Jacob Rees-Mogg sanoi jättäneensä virallisen kirjeen, jossa vaaditaan puoluejohtaja Mayn luottamuksen mittaamista. Rees-Moggin mukaan erosopimusluonnos ”oli pahempi kuin odotettiin”.

Luottamusäänestyksen järjestämiseen vaaditaan kirje 48 konservatiivikansanedustajalta.

Rees-Moggin mielestä seuraavan puoluejohtajan ja pääministerin tulisi olla henkilö, joka todella uskoo brexitiin.

Taistelutahtoa pitkin torstaita uhkunut May ei aio erota virastaan, vaikka paineet ovat kasvaneet koviksi.

Keskiviikkoiltana Theresa May sai sopimusluonnokselle hallituksen tuen viiden tunnin kokouksen jälkeen.

BBC:n mukaan monet ministereistä kuitenkin puhuivat sopimuksen hyväksymistä vastaan.

Sopimusluonnos on lähes 600-sivuinen nivaska, josta aiotaan julkistaa myös 15-sivuinen poliittinen julkilausuma.

EU:n vanki useita vuosia

BBC:n mukaan sopimuksessa on käyty läpi etenkin sitä, mitä tapahtuu Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajalle brexitin jälkeen. Rajatarkastuksia EU:n tulevalla ulkorajalla yritetään estää erillisellä sitoumuksella, jos EU ja Britannia eivät pääse ajoissa sopuun kauppasuhteista.

Raja on ollut suurin kiistakysymyksistä ja herättänyt eniten huolta brexitiä puoltavissa konservatiivikansanedustajissa ja Pohjois-Irlannin protestanttien DUP-puolueessa. Osa heistä pelkää, että niin sanotun kovan rajan välttäminen pitää Britannian EU:n kauppasäädösten vankina useiden vuosien ajan.

Sopimusluonnos käsittelee myös sitä, miten EU- ja Britannian kansalaisten oikeudet toteutuvat brexitin jälkeen. Britannian ensi maaliskuussa tapahtuvasta EU-erosta on määrä alkaa 21 kuukauden siirtymäaika.

Uusimmat

Fingerpori

comic